Dozat e larta të ketaminës mund të ndalin përkohësisht trurin

20:53 | 11 Qershor 2020

Studiuesit kanë identifikuar dy fenomene të trurit që shpjegojnë disa nga efektet anësore të ketaminës. Matjet e valëve të trurit të deleve të qetësuara nga ilaçi, mund të shpjegojnë përvojën jashtë trupit dhe gjendjen e harresës së plotë që mund të shkaktojë ketamina.

Në një studim që synon të kuptojë efektin e barnave terapeutike në trurin e njerëzve që jetojnë me sëmundjen e Huntington, studiuesit përdorën elektroencefalografinë (EEG) për të matur ndryshimet e menjëhershme në valët e trurit të kafshëve, pasi ketamina është një ilaç anestezik lehtësues i dhimbjes, transmeton portali arbresh.info

Aktiviteti i frekuencës së ulët mbizotëronte derisa delet ishin në gjumë. Kur ilaçi u vesh dhe delet rifituan vetëdijen, studiuesit u befasuan kur panë se aktiviteti i trurit filloi të kalonte midis lëkundjeve të frekuencës së lartë dhe të ulët. Plasjet me frekuencë të ndryshme ishin të parregullta në fillim, por u bënë të rregullta brenda disa minutave.

“Ndërsa delet vinin nga ketamina, aktiviteti i tyre në tru ishte vërtet i pazakontë,” tha profesori Jenny Morton në Departamentin e Fiziologjisë, Zhvillimit dhe Neuroshkencës së Universitetit të Kembrixhit, i cili drejtoi studimin. “Koha e modeleve të pazakonta të veprimtarisë së trurit të deleve korrespondonte me kohën kur përdoruesit njerëzorë raportojnë se ndjehen se truri i tyre është shkëputur nga trupi.”

Ajo shtoi: “Lëkundjet e trurit të shkaktuara nga ilaçi mund të parandalojnë që informacioni nga bota e jashtme të përpunohet normalisht,”

Gjetjet u ngritën si pjesë e një projekti më të madh kërkimor për sëmundjen e Huntingtonit, një gjendje që ndalon trurin të funksionojë si duhet. Ekipi dëshiron të kuptojë pse pacientët njerëzorë reagojnë ndryshe ndaj ilaçeve të ndryshme nëse mbajnë gjenin për këtë sëmundje. Delet janë përdorur për shkak se ato njihen si një model i përshtatshëm para-klinik i çrregullimeve të sistemit nervor të njeriut, përfshirë sëmundjen e Huntingtonit.

Abuzuesit e ketaminës dihet se marrin doza shumë herë më të larta se ato që u jepen deleve në këtë studim. Është e mundshme që do të duhen marrë doza gradualisht më të larta për të marrë të njëjtin efekt. Hulumtuesit thonë se doza të tilla të larta mund të shkaktojnë dëmtim të mëlçisë, të zemrës dhe mund të ketë pasoja fatale.

Për të kryer eksperimentin, delet u futën në hobe veterinare, të cilat zakonisht përdoren për t’i mbajtur kafshët të sigurta gjatë procedurave veterinare. Doza të ndryshme të ketaminës iu dhanë 12 deleve dhe aktiviteti i tyre i trurit u regjistrua me EEG.

Ketamina u zgjodh për studim sepse përdoret gjerësisht si një ilaç i sigurt anestezik dhe lehtësues i dhimbjes për trajtimin e kafshëve të mëdha duke përfshirë qentë, kuajt dhe delet.

Ketamina kohëve të fundit është propozuar si një trajtim i ri për depresionin dhe çrregullimit të stresit post-traumatik. Përtej veprimeve të tij anestetike, megjithatë, dihet shumë pak rreth efekteve të tij në funksionimin e trurit. / arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara