Google ADS

A do të thotë një defekt në zemër paaftësi për pjesën tjetër të jetës?

17:02 | 16 Qershor 2024
E.G

Sapo ta zbulojmë, ata duhet ta dinë menjëherë

Anomalitë e lindura të zemrës ndodhin mesatarisht një në njëqind të porsalindur. Një defekt i zemrës nuk duhet të jetë një çrregullim i përhershëm, por në një numër të madh rastesh është i shërueshëm.

Ka një numër të madh të defekteve të ndryshme të lindura të zemrës, nga ato më të lehtat që as nuk njihen menjëherë, deri tek ato më të rëndat që mund të kërcënojnë jetën e fëmijëve.

Një defekt në zemër nuk duhet të jetë problem i përhershëm, por në një numër të madh rastesh është i shërueshëm, gjë që u bëhet me dije menjëherë prindërve.

Me të vërtetë, kur dikush thotë se ka sëmundje të zemrës, veçanërisht një fëmijë, është një panik, frikë dhe pasiguri e madhe. Megjithatë, për fat të mirë, shumica e tyre janë plotësisht të shërueshme, pra me metoda kirurgjikale apo disa metoda intervenuese, me kateterizim, transmeton Telegrafi.

Këta fëmijë më vonë në jetë, do të jetojnë sikur të mos kenë pasur kurrë asgjë. Mund të merren me sport aktiv, me sport profesional, mund të bëjnë të gjitha llojet e profesioneve, mund të bëhen prindër nesër, mund të mbajnë shtatzëni nëse janë vajza.

Pra, nuk duhet të keni paragjykime se një defekt i lindur në zemër do të thotë gjithmonë një prognozë e keqe.

Do të ishte ideale nëse një defekt i lindur në zemër mund të zbulohej edhe para lindjes.

Një shenjë para se të flini mund të zbulojë problemet e zemrës!
Lexo po ashtu
Një shenjë para se të flini mund të zbulojë problemet e zemrës!
Prej më shumë se 30 vitesh është bërë diagnoza prenatale dhe rrahjet e zemrës së foshnjës monitorohen në stomakun e nënës. Është veçanërisht e rëndësishme të zbulohen defektet më serioze të zemrës në mënyrë prenatale, sepse atëherë mjekët janë të përgatitur të ndërhyjnë menjëherë.

Nëse defekti i zemrës nuk zbulohet para lindjes, diagnoza bëhet në disa mënyra. Ndodh që foshnja të jetë në gjendje të mirë në lindje, por pas disa orësh skuqet shumë dhe oksigjen bie. Ndodh që ka një zhurmë zemre që dëgjohet tashmë në maternitet ose pak më vonë.

Gjithashtu, ka shenja të dështimit të zemrës dhe foshnja nuk mund të hajë aq sa duhet dhe nuk përparon. Këto simptoma më rrallë njihen nga prindërit, dhe më shpesh nga pediatër të cilët më pas i referohen diagnostifikimit specialist.

Defektet e fshehura të zemrës

Ka disa defekte të zemrës, jo shumë prej tyre, të cilat nuk kanë simptoma të theksuara, thonë kardiologët.

– Madje ka ndodhur që fëmijët të merren profesionalisht me aktivitete, të ushtrohen çdo ditë me sporte serioze si vaterpolo dhe vetëm në moshën 12 vjeçare zbulojmë se kanë një defekt të lindur në zemër.

Për fat të mirë, nuk ka vuajtur zemra shumë gjatë atyre 12 viteve dhe, pastaj mund të korrigjohen ato defekte të zemrës, në mënyrë kirurgjikale ose me kateterizimin intervenues pa operacion, ndërsa ata pastaj mund të vazhdojnë të merren me sport.

Shpërndaje në rrjete sociale