Rënie drastike në nivelet e fertilitetit

11:32 | 10 Nëntor 2018

Ka pasur një rënie të dukshme globale në numrin e fëmijëve që gratë po lindin, thonë studiuesit.

Raporti i tyre ka gjetur që rënia në nivelet e fertilitetit do të thotë që gati gjysma e vendeve tani po përballen me “dështim të bebeve”, që do të thotë se nuk ka fëmijë të mjaftueshëm për të mbajtur madhësinë e popullsisë, transmeton portali arbresh.info.

Studiuesit thanë se gjetjet ishin një “surprizë e madhe”.

Dhe do të ketë pasoja të thella për shoqëritë me “gjyshër më shumë se sa mbesat e mbesa”.

Studimi, i botuar në Lancet, ndoqi trendet në çdo vend nga viti 1950 deri në vitin 2017.

Në vitin 1950, gratë kishin një mesatare prej 4.7 fëmijëve gjatë jetës së tyre. Shkalla e lindshmërisë, por përgjysmë, u përgjysmua në 2.4 fëmijë për grua deri në vitin e kaluar.

Por kjo maskon ndryshim të madh midis kombeve.

Niveli i lindshmërisë në Nigeri, Afrika perëndimore, është 7.1, por në ishullin mesdhetar të Qipros, mesatarisht, gratë kanë nga një fëmijë.

Në Mbretërinë e Bashkuar, shkalla është 1.7, e ngjashme me shumicën e vendeve të Evropës Perëndimore.

Shkalla e pjellorisë totale është numri mesatar i fëmijëve që një grua lind në jetën e tyre (është ndryshe nga shkalla e lindjeve që është numri i fëmijëve të lindur për mijë njerëz çdo vit).

Kurdo që norma e një vendi të ulet nën përafërsisht 2.1, atëherë popullsia përfundimisht do të fillojë të tkurret (kjo shifër e “bustit të foshnjave” është dukshëm më e lartë në vendet që kanë shkallë të lartë të vdekjes në fëmijëri)./Arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale