Njerëzit që rrinë zgjuar gjatë natës rrezikojnë të vdesin më të rinj

00:40 | 10 Dhjetor 2018

Personat që qëndrojnë deri vonë dhe kanë vështirësi për të dalë nga shtrati deri vonë, kanë më shumë gjasa të vdesin më herët se ata që preferojnë të flenë më herët, ka gjetur studimi i parë në normat e vdekjeve të këtyre.

Hulumtimet e reja nga Universiteti i Surrey dhe Universiteti Northwestern në Shtetet e Bashkuara zbuluan se njerëzit që qëndrojnë zgjuar deri vonë kanë qenë 10 për qind më shumë gjasa të vdesin brenda periudhës gjashtë vjeçare e gjysmë të studimit sesa ata që preferonin të flinin më herët.

Ata thonë se stresi i vazhdueshëm i veprimit në një shoqëri tradicionale ka pasur një ndikim të madh në miliona njerëz, gjë që edhe mund të shkurtojë jetën e tyre.

“Kjo është një çështje e shëndetit publik që nuk mund të shpërfillet”, tha Malcolm von Schantz, profesor i kronobiologjisë në Universitetin e Surrey.

Studimet e mëparshme në këtë fushë janë përqendruar në shkallë më të lartë të mosfunksionimit metabolik dhe sëmundjeve kardiovaskulare, por ky hulumtim është i pari për të vështruar mbi rrezikun e vdekshmërisë.

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara