Fëmijët, gjyshërit e të cilëve janë mbipeshë, kanë pothuajse dy herë më shumë gjasa të luftojnë me obezitetin

14:09 | 28 Janar 2022

Pushimet e shkollës mund të jenë një kohë e veçantë për mbledhjen e familjeve të gjera. Fëmijët mund t’i shohin gjyshërit e tyre në tubime sezonale ose si pjesë e marrëveshjeve të kujdesit për fëmijët për të ndihmuar prindërit që punojnë.

Hulumtimet e reja sugjerojnë se bilogjia, mjedisi dhe ushqimi që ata ndajnë kontribuojnë në shëndetin e fëmijëve, transmeton portal arbresh.info

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, 39 milionë fëmijë nën pesë vjeç janë mbipeshë. Rreth 25% e fëmijëve dhe adoleshentëve australianë janë mbipeshë ose obezë.

Mënyra se si prindërit kontribuojnë në rrezikun e obezitetit të pasardhësve të tyre është vërtetuar mirë, por lidhja midis gjyshërve dhe nipërve ka qenë më pak e qartë. Rishikimi ynë sistematik i studimeve që përfshijnë më shumë se 200,000 njerëz në mbarë botën konfirmon se obeziteti transmetohet nëpër breza të shumtë të familjeve.

Obeziteti tek fëmijët dhe adoleshentët shoqërohet me zhvillimin e problemeve shëndetësore më vonë.

Këto përfshijnë presionin e lartë të gjakut, çekuilibrin e kolesterolit, rezistencën ndaj insulinës, diabetin mellitus, rritjen dhe pjekurinë e përshpejtuar, vështirësitë ortopedike, problemet psikosociale, rritjen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës dhe vdekshmërinë e parakohshme.

Sipas studimit të fundit, është gjetur se obeziteti transmetohet në shumë gjenerata, jo vetëm nga prindërit te fëmija, por edhe nga gjyshi te nipi, ose nga gjyshja te mbesa.

Studimi ka gjetur se fëmijët, gjyshërit e të cilëve janë obezë ose mbipeshë, kanë pothuajse dy herë më shumë gjasa të jenë obezë ose mbipeshë në krahasim me ata gjyshërit e të cilëve kanë peshë “normale”.

Ajo që ne hamë dhe ushqejmë anëtarët e familjes sonë mund të çojë në shprehjen e disa tipareve gjenetike (një term i referuar si epigjenetikë) të cilat më pas mund të transferohen në gjeneratat e njëpasnjëshme. Për shkak të faktorëve të përbashkët familjarë, gjenetikë dhe mjedisorë, obeziteti tenton të grumbullohet brenda familjeve të afërta dhe studimet kanë raportuar vazhdimisht një transmetim ndër brezash të obezitetit nga prindërit te fëmijët.

Marrja e ushqimit gjithashtu mund të ndikojë në shëndetin dhe biologjinë përgjatë brezave të shumtë.

Në Suedi, një studim raportoi se ushqimi adekuat për gjyshërit nga babai në moshën dhjetë vjeç reduktoi sëmundjet e zemrës dhe diabetin dhe rriti jetëgjatësinë midis nipërve të tyre, transmeton portal arbresh.info

Pra, statusi i peshës së gjyshërve dhe zgjedhjet se çfarë dhe sa hahet në shtëpinë e tyre mund të ndikojnë drejtpërdrejt në peshën e nipërve ose nëpërmjet prindërve të fëmijëve.

Roli i gjyshërve si kujdestarë ndikon ndjeshëm në njohuritë, qëndrimin dhe sjelljet e fëmijëve për ushqimin e shëndetshëm. Kjo mund të shihet në vaktet e përbashkëta, recetat e transmetuara ose trajtimet speciale për të dashurit. Zakone të tilla mund të shtojnë rreziqet e obezitetit të fëmijërisë, mbi dhe përtej faktorëve gjenetikë./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara