Sot, 87-vjetori i Ismail Kadaresë

08:23 | 28 Janar 2023

Më 28 janar të vitit 1936, 87 vjet më parë është lindur poeti dhe shkrimtari i shquar Ismail Kadare.

Kadare është një ndër shkrimtarët më të mëdhenj bashkëkohorë.

Ka linur në Gjirokastër, ku ka përfunduar edhe arsimin e mesëm.

Shkrimtari i shquar është nominuar për çmimin “Nobel” në letërsi.

Në vitin 1958, Kadare ka mbaruar degën e Gjuhës e të Letërsisë në Universitetin e Tiranës, për të vazhduar më pas në Moskë me studime për dy vjet në Institutin e Letërsisë Botërore “Maksim Gorki” (1958-1960).

Me veprën e tij, që ka shënuar një numër rekord të përkthimeve (në mbi 45 gjuhë të huaja) ai e ka bërë të njohur Shqipërinë në botë, me historinë dhe me kulturën e saj shekullore.

Rrugën e krijimtarisë letrare e ka nisur si poet që në vitet e gjimnazit Frymëzimet djaloshare, 1954, “Ëndërrimet”, (1957), por është bërë i njohur sidomos me vëllimin “Shekulli im” (1961), që është pasuar nga vëllimet e tjera poetike, si: “Përse mendohen këto male” (1964), “Motive me diell (1968) dhe Koha (1976).

Vepra poetike e Ismail Kadaresë shquhet për idetë e thella dhe për figuracionin e pasur e origjinal; rol me rëndësi për pasurimin e poezisë shqiptare.

Shpërndaje në rrjete sociale