QUINT ripërserit deklaratën, kërkon nga Qeveria të mos ndërmarrë masa të reja për komunat në veri

20:18 | 28 Maj 2023

Ambasadat e Francës, Gjermanisë, Italisë, Mbretërisë së Bashkuar, Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Bashkimit Evropian në Kosovë ka përsëritur sërish deklaratën e 26 majit ku dënojnë vendimin e Kosovës për të detyruar hyrjen në ndërtesat komunale në tri komunat veriore.

Shtetet e QUINT-it presin nga qeveria e Kosovës që të mos ndërmarrin asnjë masë të re si dhe të tregojnë përmbajtje, përcjell Arbresh.info

“Ne përsërisim deklaratën tonë të 26 majit që dënon vendimin e Kosovës për të detyruar hyrjen në ndërtesat komunale në veri të Kosovës, pavarësisht thirrjeve tona të vazhdueshme për përmbajtje. Në këtë kontekst, Kuinti dhe BE-ja presin që autoritetet e Qeverisë së Kosovës të mos ndërmarrin asnjë masë të re për të detyruar hyrjen në ndërtesat komunale në Leposaviq, Zubin Potok dhe Zveçan. Kryetarët e zgjedhur duhet gjithashtu të tregojnë përmbajtje dhe të ndërmarrin veprime të menjëhershme për të demonstruar përkushtimin dhe përgjegjësinë e tyre për të përfaqësuar dhe shërbyer të gjithë anëtarët e komuniteteve të tyre”, thuhet në komunikatën për media nga QUINT-i.

Gjithashtu, shtetet e QUINT-it paralajmërojnë fuqishëm kundër kërcënimeve ose veprimeve që mund të nxisin tension ose konflikt.

“Në të njëjtën kohë, ne i paralajmërojmë fuqishëm të gjitha palët kundër kërcënimeve ose veprimeve të tjera që mund të ndikojnë në një mjedis të sigurt dhe të sigurt, duke përfshirë lirinë e lëvizjes, dhe që mund të nxisin tensionet ose të nxisin konfliktin. Ne jemi veçanërisht të shqetësuar për sigurinë dhe mirëqenien e civilëve, policëve, anëtarëve të EULEX-it dhe KFOR-it. Veprimet e reja të njëanshme do të ndikojnë negativisht në marrëdhëniet me vendet e Quintit dhe BE-në”, thuhet tutje në njoftimin për media.

Dialogu, sipas Quint-it është rruga e vetme për normalizimin e marrëdhënieve duke kërkuar kështu që të dyja palët të marrin pjesë në mënyrë konstruktive dhe të sinqertë.

“Kuinti dhe BE-ja theksojnë se Dialogu i lehtësuar nga BE-ja është rruga drejt normalizimit të marrëdhënieve dhe pranimit në BE. I rikujtojmë palët që të punojnë së bashku në hapat e ardhshëm për zbatimin e Marrëveshjes së arritur ndërmjet Kosovës dhe Serbisë në shkurt dhe mars të këtij viti, duke përfshirë edhe ASMM, dhe të marrin pjesë në mënyrë konstruktive dhe të sinqertë në takimet e ardhshme të Dialogut”, thuhet në fund të komunikatës./Arbresh.info

 

Shpërndaje në rrjete sociale