QKUK-ja dhe shtatë spitalet e përgjithshme kanë 95 respiratorë

17:31 | 15 Mars 2020

Në Qendrën Klinike Universitare të Kosovës janë gjithsej 58 respiratorë. Por, aktualisht, që të gjithë janë në shërbim të pacientëve të hospitalizuar. Në këtë institucion, janë edhe 15 respiratorë rezervë, të cilët mund të përdoren në rast nevoje për të sëmurët me koronavirusin e ri.

Ndërkaq në spitalet e përgjithshme në Mitrovicë, Pejë, Gjilan, Vushtrri, Gjakovë, Prizren dhe Ferizaj, janë gjithsej 22 respiratorë, që mund të përdoren për pacientë në nevojë, thonë zyrtarët në QKUK.

Respiratorët përdoren për filtrimin e ajrit nga ndotësit te pacientët që janë të prekur nga sëmundjet e rënda.

Deri më tani, në Kosovë janë konfirmuar pesë persona të prekur nga Covid-19, sëmundja që shkaktohet nga koronavirusi.

Koronavirusi i ri shkakton vështirësi në frymëmarrje, koll dhe temperaturë.

Po ashtu, janë edhe disa spitale private në Kosovë, por që sipas zyrtarëve në Ministrinë e Shëndetësisë, ende nuk është bërë ndonjë marrëveshje, nëse këto spitale private do t’i pranojnë ose jo pacientët për trajtim të koronavirusit.