Google ADS

Ushtria britanike ndihmoi forcën sekrete zvicerane në Luftën e Ftohtë

00:38 | 28 Prill 2018
Trina Galanxhi

Një raport i shumëpritur i një njësie sekrete të ushtrisë zvicerane gjatë Luftës së Ftohtë më në fund është botuar, gati pas 27 vjetësh pasi ishte shkruar.

Raporti i Cornu zbulon se Zvicra neutrale kishte bashkëpunim të çuditshëm të ngushtë me Mbretërinë e Bashkuar – një anëtar i NATO-s, shkruan BBC, transmeton portali arbresh.info

P-26, një njësi e ushtrisë zvicerane prej 400 vetësh, u krijua për të “qëndruar prapa” dhe për t’i rezistuar një pushtimi të mundshëm sovjetik.

Raporti është emëruar pas gjyqtarit zviceran Pierre Cornu, i cili e ka shkruar atë.

Kur ekzistenca e P-26 doli në dritë në 1991, informacioni i kufizuar në lidhje me këtë sugjeroi se oficerët e tij kishin bashkëpunuar ngushtë me një numër shtetesh anëtare të NATO-s.

Një shqetësim i veçantë ishin thashethemet, të konfirmuara tashmë, se P-26 kishte lidhje të ngushta me shërbimet britanike të sigurisë.

Njësia zvicerane udhëtoi rregullisht në Britani, ku anëtarët e saj, shpesh duke përdorur letra të rreme, u stërvitën në luftë guerile, duke përfshirë teknikat e sabotazhit.

Një ushtrim i veçantë u mësoi pjesëmarrësve se si t’i hedhin në erë rafineritë e naftës, ndërsa një tjetër përfshiu nga një helikopter në tjetërin.

P-26 gjithashtu kishte plane për të zhvendosur qendrën e tij të komandës në Britani, nëse Zvicra do të pushtohej. Pajisjet për zhvendosjen u ruajtën në një vend të sigurtë në ambasadën zvicerane në Londër./arbresh.info/