Shkencëtarët finlandezë krijojnë kafe “të qëndrueshme” të rritur në laborator

11:39 | 27 Tetor 2021

Meraklitë e kafes shumë shpejtë mund të pinë një pije jo nga platancioni, por të krijuar nga laboratori.

“Është vërtet kafe, sepse nuk ka asgjë tjetër përveç materialit të kafesë në produkt”, tha Heiko Rischer për AFP, transmeton portal arbresh.info

Ekipi i tij i studiuesve në institutin finlandez të kërkimit teknik VTT besojnë se kafeja e tyre do të shmangte shumë gracka mjedisore që lidhen me prodhimin masiv të një prej pijeve të preferuara në botë.

Kafeja nuk bluhet nga kokrrat, por rritet nga një grup qelizash bimore kafeje nën kushte të kontrolluara nga afër të temperaturës, dritës dhe oksigjenit në një bioreaktor.

Pasi të piqet, pluhuri mund të piqet në të njëjtën mënyrë si kafeja konvencionale.

Ekipi i Rischer përdori të njëjtat parime të bujqësisë qelizore që përdoren për të prodhuar mish të rritur në laborator, i cili nuk përfshin therjen e bagëtive dhe që vitin e kaluar iu dha miratimi nga autoritetet e Singaporit për të dalë në shitje për herë të parë.

“Me ndryshimin e klimës, sigurisht që kafja do të kthehet në një produkt problematik”, tha Rischer, duke theksuar se rritja e temperaturave globale po i bën plantacionet ekzistuese më pak produktive, duke i shtyrë fermerët të pastrojnë zona gjithnjë e më të mëdha të pyjeve të shiut për të korrat e reja.

Ekipi po kryen një analizë më të plotë se sa i qëndrueshëm do të ishte produkti i tyre nëse do të prodhohej në një shkallë të gjërë, por ata besojnë se kjo kërkon punë.

“Ne e dimë tashmë se gjurma jonë e ujit, për shembull, është shumë më pak se ajo që nevojitet për rritjen e fushës,” tha Rischer.

Për adhuruesit e kafesë, çelësi i suksesit të varietetit të kultivuar në laborator do të jetë në shijen e tij, por deri më tani vetëm një panel i trajnuar posaçërisht analistësh ndijorë janë të autorizuar të provojnë pijen e re për shkak të statusit të tij si një “ushqim i ri”.

“Krahasuar me kafenë e zakonshme, kafja qelizore është pak më e hidhur”, thonë shkencëtarët dhe besojnë se kjo ndodh për shkak të një përmbajtje pak më të ulët të kafeinës.

Nisma të tjera janë gjithashtu duke u zhvilluar në kërkim të një alternative më të qëndrueshme ndaj kafesë.

Seattle Atomo në shtator njoftoi se kishte mbledhur 11.5 milionë dollarë fonde për “kafenë molekulare” të saj, e cila ka përbërjen e njëjtë të shijes me pijen, por e ka origjinën nga materiale të tjera organike./afp/arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara