Njerëzimi përfaqëson vetëm 0.01% të të gjitha gjallesave në Tokë

08:34 | 25 Maj 2018

Vlerësimi fillestar i të gjithë jetës në Tokë zbulon çuditërisht se sa të vegjël janë njerëzit në të, por dhe ndikimin tonë joproporcional.

Njerëzimi zbulohet si njëkohësisht i parëndësishëm dhe krejtësisht dominues në skemën e madhe të jetës në Tokë nga një vlerësim i ri novator i të gjithë jetës në planetin.

Sipas studimit, 7,6 miliardë njerëz në botë përfaqësojnë vetëm 0.01% të të gjitha gjallesave. Megjithatë, që nga agimi i qytetërimit, njerëzimi ka shkaktuar humbjen e 83% të të gjithë gjitarëve të egër dhe gjysmës së bimëve, ndërkohë që blegtoria e mbajtur nga njerëzit është e pasur.

Bakteret janë me të vërtetë një formë jetësore e madhe – 13% e gjithçkaje – por bimët errësojnë gjithçka, që përfaqësojnë 82% të të gjitha materieve të gjalla. Të gjitha krijesat e tjera, nga insektet në kërpudhat, peshqit dhe kafshët përbëjnë vetëm 5% të biomasës së botës.

Një tjetër surprizë është se jeta e ekzagjeruar e zbuluar në oqeane nga seritë televizive të kohëve të fundit të BBC Blue Planet II rezulton të përfaqësojë vetëm 1% të të gjithë biomasës. Pjesa më e madhe e jetës është toka dhe një copë e madhe – një e tetë – është bakteret e varrosur thellë nën sipërfaqe.

“Isha i tronditur kur kuptoja se nuk kishte tashmë një vlerësim gjithëpërfshirës të të gjitha komponentëve të ndryshëm të biomasës”, tha Prof Ron Milo, në Institutin Weizmann të Shkencave në Izrael, i cili udhëhoqi punën, botuar në Proceedings of the Akademia Kombëtare e Shkencave .

“Unë shpresoj se kjo i jep njerëzve një perspektivë mbi rolin shumë dominues që njerëzimi tani luan në Tokë”, tha ai, duke shtuar se tani ai zgjedh të hanë më pak mish për shkak të ndikimit të madh mjedisor të bagëtisë .

Transformimi i planetit nga aktiviteti njerëzor i ka çuar shkencëtarët në prag të shpalljes së një epoke të re gjeologjike – Anthropocene .

Shkatërrimi i habitatit të egër për bujqësi, prerje dhe zhvillim ka rezultuar në fillimin e asaj që shumë shkencëtarë e konsiderojnë zhdukjen e gjashtë masive të jetës në historinë e Tokës katër miliardë vjeçare. Rreth 50% e kafshëve të Tokës mendohet se kanë humbur në 50 vitet e fundit.

Por krahasimi i vlerësimeve të reja me ato për kohën para se njerëzit të bëheshin fermerë dhe revolucioni industrial filloi të zbulojë shtrirjen e plotë të rënies së madhe. Vetëm një e gjashta e gjitarëve të egër, nga minjtë në elefantë, mbeten, madje edhe shkencëtarë të habitshëm. Në oqeane, tre shekuj të gjuetisë ka lënë vetëm një të pestën e gjitarëve detarë në oqeane.

Që nga koha e ngritjes së njerëzimit 83% e kafshëve të egra janë zhdukur

“Është padyshim mbresëlënëse, vendi ynë disproporcional në Tokë”, tha Milo. “Kur bëj një enigmë me vajzat e mia, zakonisht ka një elefant pranë një gjirafë pranë një rhino. Por nëse unë po përpiqesha t’u jepja atyre një ndjenjë më realiste të botës, do të ishte një lopë tjetër pranë një lopë pranë një lopë dhe pastaj një pulë “.

Përkundër epërsisë së njerëzimit, në terma të peshës Homo sapiens është i dobët. Vetëm viruset kanë një peshë të kombinuar tre herë më të madhe se ajo e njerëzve, ashtu si dhe krimbat. Peshqit janë 12 herë më të mëdha se njerëzit dhe kërpudhat 200 herë më të mëdha.

Por ndikimi ynë në botën natyrore mbetet i madh, tha Milo, veçanërisht në atë që zgjedhim për të ngrënë: “Zgjedhjet tona ushqimore kanë një ndikim të madh në habitatet e kafshëve, bimëve dhe organizmave të tjerë”.

“Unë do të shpresoj se njerëzit do të marrin këtë [punë] si pjesë e pikëpamjes së tyre botërore se si ata konsumojnë,” tha ai. “Unë nuk jam bërë vegjetarian, por unë marr ndikimin e mjedisit në vendimmarrjen time, kështu që më ndihmon të mendoj, a dëshiroj të zgjedh mish ose shpezë?”

Hulumtuesit kalkuluan vlerësimet e biomasës duke përdorur të dhëna nga qindra studime, të cilat shpesh përdorën teknika moderne, siç është zbulimi i largësisë satelitore që mund të skanojë zona të mëdha dhe sekuenca gjenetike që mund të zbulojnë organizmat e panumërt në botën mikroskopike.

Paul Falkowski, në Universitetin Rutgers në SHBA dhe jo pjesë e ekipit hulumtues, tha: “Studimi është, sipas njohurisë sime, analizën e parë gjithëpërfshirëse të shpërndarjes së biomasës të të gjitha organizmave – përfshirë viruset – në Tokë”.

“Ka dy hapa të mëdhenj nga kjo letër,” tha ai. “Së pari, njerëzit janë jashtëzakonisht efikas në shfrytëzimin e burimeve natyrore. Njerëzit kanë shkatërruar dhe në disa raste kanë zhdukur gjitarët e egër për ushqim ose kënaqësi në pothuajse të gjitha kontinentet. Së dyti, biomasa e bimëve tokësore mbizotëron në një shkallë globale – dhe shumica e kësaj biomase është në formë druri “.

Shpërndaje në rrjete sociale

Të ngjashme