Google ADS

Ndryshimi i klimës do të çojë në rritjen e përhapjes së viruseve te njerëzit, duke shkaktuar pandemi të reja

13:01 | 4 Maj 2022

Një studim i fundit i botuar në revistën Nature ka arritur në përfundim se ndryshimi i vazhdueshëm klimatik do të rrisë në mënyrë dramatike potencialin për përhapjen e viruseve që ekzistojnë tashmë mes kafshëve tek njerëzit, sikurse ka ndodhur me Covid-19, HIV apo Ebola.

Ky zbulim alarmues bazohet në zhvillimin e një modeli nga këta studiues, i cili projekton se si ngrohja e planetit ka të ngjarë të shkaktojë zhvendosje në një kampion prej mbi 3000 speciesh gjitarësh gjatë 50 viteve të ardhshme, duke supozuar një rritje të mundshme prej 2 gradë Celsius (3.6 gradë Fahrenheit) në temperaturën mesatare globale, transmeton portal arbresh.info

Zhvendosja e ekozonave gjeografikisht do t’i detyrojë kafshët, bimët dhe organizmat e tjerë të rregullojnë shpërndarjet e tyre territoriale, ndërsa kufijtë hapësinorë të habitateve në të cilat ato janë përshtatur janë ndryshuar.

Kjo do të përfshijë lëvizjen e tyre, duke shkaktuar kështu përhapjen e virueseve dhe me shumë gjasë pandemive të reja.

Vlerësohet se ekzistojnë rreth 40,000 viruse që infektojnë gjitarët.

Prej tyre, 10,000 mendohet se kanë potencialin për të infektuar njerëzit, por aktualisht gjenden vetëm te kafshët.

Studimi parashikon se ndryshimi i klimës do të rezultojë në rreth 300 mijë “takime të para” mes specieve që nuk kanë qenë në kontakt më parë.

Vlerësohet se shpërndarja e viruseve ndërmjet specieve do të ndodhë në rendin e 15,000 herë, me mbi 4,000 prej tyre vetëm midis gjitarëve, brenda hapësirës kohore të modelit.

Studimi nuk parashikon se sa viruse do të shkaktojnë sëmundje te njerëzit, por potenciali është i rëndësishëm. Këto gjetje shtojnë studimet e mëparshme që ekzaminuan se si format e tjera të shqetësimit të habitatit dhe inkursionit njerëzor në zonat ekzistuese të egra do të rrisin gjithashtu potencialin për transmetimin viral nga kafshët tek njeriu.

Efektet e ndryshimeve klimatike shtrihen shumë përtej përhapjes së sëmundjeve zoonotike. Përçarja me shumicë e ekosistemeve dhe paqëndrueshmëria ekologjike pasuese sigurisht që do të rezultojë në zhdukje të përhapura, ndoshta zhdukjen e gjashtë masive të tokës, por, ndryshe nga pesë të mëparshmet, kjo do të jetë me origjinë antropogjene.

Sistemet biologjike në të cilat njerëzit mbështeten për ushqim do të ndikohen rëndë, thekson studimi./arbresh.info/

 

Shpërndaje në rrjete sociale