Dëshira e fundit e Sulltaneshës Hyrrem bëri që zemra e Sulejmanit të Madhërishëm të dridhej

10:26 | 22 Nëntor 2020

Sipas historianëve, dashuria mes Sulltaneshës Hyrrem dhe Suljemanit të Madhërishëm është një nga dashuritë më të mëdha që mban mend historia.

Pak njerëz e dinë se Sulltanesha e famshme Hyrrem, gruaja dhe dashuria më e madhe e Sulltan Sulejman, lindi si Aleksandra Anastasia Lisovska. Ajo lindi në territorin e Ukrainës së sotme dhe u rrit në një familje Ortodokse. Babai i saj ishte një prift, transmeton portal arbresh.info

Ajo, si shumë vajza të tjera në atë kohë, u dërgua në Perandorinë Osmane si një skllave e bardhë. Legjenda thotë se Veziri i Madh Ibrahim Pasha i dha Aleksandrit një dhuratë Sulejmanit dhe se kështu ajo arriti në haremin e Sulltanit, i cili numëronte rreth 300 skllevër. gjithashtu, legjenda thotë se sulltani u dashurua me të pothuajse në momentin e parë që pa.

Sulltani ishte i kënaqur me karizmën e saj, mençurinë dhe mënyrën e saj të të menduarit, kështu që ai shpejt e bëri atë shoqe të ngushtë dhe më pas e morri për grua. Ajo u kthye në Islam dhe lindi gjashtë fëmijë Sulejmanin. Edhe pse ai kishte tre gra të tjera, besohet se Hurem e donte më shumë, se ai e kënaqte atë në gjithçka dhe për shkak të kësaj ajo kishte një ndikim të madh në politikën e Perandorisë Osmane.

Së bashku, ata kaluan nëpër shumë ngjarje të trishtueshme, të lumtura, humbën djemtë, kaluan martesat e vajzave, lindjen e nipërave dhe mbesave.

Dashuria e tyre konsiderohet si një nga më të mëdhatë që historia kujton, transmeton portal arbresh.info

Para vdekjes së Sulltaneshes Hyrrem, çifti ishte ndarë për disa kohë. Kur u takuan pas një kohe të gjatë, Sulejman e çoi atë për të parë punimet në xhaminë e re, dhe pastaj ai i tha asaj se shpirti i tij ishte atje dhe se zemra e tij do të qëndronte në atë ndërtesë përgjithmonë.

Sulejmani i plotësoi të gjitha dëshirat e saj gjatë jetës së saj, por dëshira e fundit e preku atë deri në thelb dhe për herë të fundit tregoi se sa shumë e donte Hyrrem.

Ajo e dintë që atij i kishte ardhur koha të vdiste dhe kërkoi nga sulltani që të pushonte përgjithmonë në vendin ku ai tha se zemra dhe shpirti i tij do të pushonin përgjithmonë në atë xhami, e cila u quajt Sulejmania.

Dëshira e saj u përmbush, dhe Sulejmani vetë e la dëshirën e tij të fundit pas vdekjes të varroset pranë saj, në të njëjtën xhami.

Sulltani jetoi pas vdekjes së Hyrremit edhe për tetë vjet dhe pas vdekjes së saj nuk kishte më gra në jetën e tij./arbresh.info/

 

Lajmet më të lexuara