Bunkerat e bilionerëve: 1 përqind e botës kanë filluar përgatitjet kundër apokalipsit

01:57 | 6 Shtator 2019

Kur thuhet për “bunkeri për fundjavë”, shumica e njerëzve do të imagjinonin një dhomë konkrete të mbushur me çanta dhe sende të konservuara.

Kërcënimi i asgjësimit global mund të ndjehet i pranishëm siç ndodhi gjatë Luftës së Ftohtë, por strehëzat e sigurisë së lartë sot nuk mund të ishin më ndryshe nga homologët e tyre të shekullit të 20-të.

Një numër ndërmarrjesh në të gjithë botën po plotësojnë një kërkesë në rritje për struktura që mbrojnë nga çdo rrezik, pavarësisht nëse është një pandemi globale, një asteroid, ose Lufta e Tretë Botërore , ndërkohë që ofrojnë edhe pajisje luksoze.

“Bunkeri i babait tuaj ose i gjyshit nuk ishte shumë i rehatshëm,” thotë Robert Vicino, një sipërmarrës i pasurive të patundshme dhe CEO i Vivos, një kompani që ai themeloi që ndërton dhe administron strehimore të niveleve të larta në të gjithë botën.

Shumë nga elitat e botës, përfshirë menaxherët e fondeve, yjet e sporteve dhe drejtuesit e teknologjisë ( Bill Gates besohet se ka bunker në të gjitha pronat e tij) kanë zgjedhur të hartojnë strehimoren e tyre sekrete për të strehuar familjet dhe stafin e tyre.

Gary Lynch, menaxher i përgjithshëm i kompanisë Rising S me bazë në Teksas, thotë se shitjet e vitit 2016 për bunkerët e tyre të nëndheshëm të nivelit të lartë u rritën 700% në krahasim me vitin 2015, ndërsa shitjet e përgjithshme janë rritur 300% që nga zgjedhjet presidenciale amerikane në nëntor.

Bunkerët e çelikut të kompanisë, të cilat janë krijuar për të zgjatur me gjenerata, mund të mbajnë një minimum prej një viti ushqim për një banor dhe t’i rezistojnë tërmeteve.

Struktura, e cila ishte e gdhendur nga shtrati i ngurtë, ofron 34 rezidenca private, secila duke filluar me 2.500 metra katrorë./arbresh.info/

Të ngjashme