Hulumtimet tregojnë se macet e dinë gjithmonë se ku është pronari i tyre

21:26 | 24 Dhjetor 2021

Macet janë kafshë që posedojnë aftësi të shumta, të tilla si të shohin në errësirë ose të përshëndeten gjithmonë në këmbë, dhe hulumtimet e fundit zbulojnë se ato gjithashtu kanë aftësinë të dinë gjithmonë se ku është pronari i tyre.

Çelësi i kësaj aftësie qëndron te veshët e maces, sipas hulumtimit të botuar në revistën PLOS. Gjegjësisht, macet kanë veshë që mund të lëvizin në rangun prej 180 gradë, dhe gjithashtu kanë dëgjim jashtëzakonisht të fortë dhe mund të lokalizojnë tingujt si radar.

Në eksperiment, shkencëtarët regjistruan zërat e pronarëve të maceve dhe i transmetuan në drejtime të ndryshme për të krijuar përshtypjen se pronarët po lëviznin. Sidoqoftë, kjo nuk i mashtroi macet.

Macet treguan habi kur dëgjuan zërin e pronarit të tyre nga vende të ndryshme, por nuk reaguan ndaj tingujve të tjerë që lëshuan studiuesit.

Rezultatet e testit kanë treguar se macet e dinë gjithmonë se ku janë pronarët e tyre dhe nga zëri mund të dallojnë praninë e një personi edhe në një dhomë tjetër.

Shkencëtarët besojnë se macet kanë një “përfaqësim mendor të pronarit të tyre edhe kur ai nuk është i dukshëm dhe hartojnë vendndodhjen e tij nga zëri i tij, gjë që konfirmon njohjen socio-hapësinore”

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara