Google ADS

5 viktimat e mëdha të luftës globale tregtare

23:26 | 1 Shtator 2018
Arditë Shkodra

Nga peso e Argjentinës deri në lirë turke, monedhat e tregjeve në zhvillim po pësojnë një goditje.

Të dy ekonomitë janë zhytur në trazirë këtë vit. Monedhat e tyre kanë rënë, duke iu nënshtruar presionit nga një sërë forcash duke përfshirë rritjen e normave të interesit të SHBA, përleshjet politike dhe luftën globale tregtare.-përcjell arbresh.info

Presionet kanë shfaqur dobësi në tregjet e shumta në zhvillim, veçanërisht mbështetja në financimin e investitorëve të huaj, të cilët kanë më shumë gjasa të tërheqin paratë e tyre, pasi që vlerat e monedhave vendase bien në vlerë.

Shqetësimet për Argjentinën dhe Turqinë kanë nxitur investitorët nervorë të tërhiqen nga ekonomitë e tjera që konsiderohen të pambrojtura. Të premten, monedha e Indonezisë u zhyt në nivelin më të ulët kundrejt dollarit amerikan që nga kriza financiare aziatike 20 vjet më parë.

Pesë nga ekonomitë më të mëdha në zhvillim në botë janë bërë viktimë e luftës globale tregtare:

1.Turqia

Monedha e Turqisë është goditur nga një përzierje e fuqishme e politikës konfrontuese, konfuzionit të politikës ekonomike dhe rritjes së normës së interesit në SHBA. Lira është zhytur më shumë se 40% kundrejt dollarit amerikan që nga janari.

Shumë kompani turke kanë kërkuar të ulin kostot e tyre të huamarrjes në vitet e fundit duke marrë hua në monedha të huaja..

Presidenti Tayyip Erdogan ka investitorë të shqetësuar duke iu rezistuar thirrjeve për rritje të normës së interesit në përpjekje për të frenuar inflacionin e shfrenuar.

Analistët thonë se dëmi tashmë po shfaqet në të dhënat ekonomike.

“Është fakt se ekonomia turke po përjeton një rënie të thellë,” tha Jason Tuvey, ekonomist i lartë i tregjeve në zhvillim në firmën kërkimore Capital Economics, në një shënim për klientët këtë javë.

2.Argjentina

Peso e Argjentinës është përgjysmuar në vlerë kundrejt dollarit që nga fillimi i vitit.

Ndërsa monedha u rrit përsëri këtë javë, qeveria i kërkoi Fondit Monetar Ndërkombëtar të përshpejtojë pagesat nga një likuiditet prej 50 miliardë dollarësh të ngritur në fillim të këtij viti.

Banka qendrore e Argjentinës të enjten ka rritur normën e saj të interesit nga 45% në 60% në një përpjekje për të inkurajuar investitorët që të mbështeten në pesot e tyre. Ajo tha se ka në plan të mbajë normat në atë nivel deri të paktën në dhjetor dhe disa analistë mendojnë se nuk do të fillojnë të zbresin deri në mes të vitit të ardhshëm.

Por masa e jashtëzakonshme nuk arriti të frenojë rënien e monedhës.

Gati 70% e borxhit të qeverisë argjentinase është në monedha të huaja, sipas Moody’s. Kjo do të bëhet gjithnjë e më e vështirë për tu paguar.

3.India

Rupia e Indisë arriti një rekord të ri të ulët kundrejt dollarit të premten, si pjesë e tregut më të gjerë në tregjet në zhvillim. Është poshtë pothuajse 10% që nga fillimi i vitit.

Ekonomia e Indisë nuk po tregon ende shumë shenja të dobësisë. Aktualisht është ekonomia më e shpejtë në rritje në botë dhe duhet të raportojë të dhënat e tremujorit të dytë të premten.

Por ajo po ballafaqohet me skuadra serioze. Ajo mbështetet kryesisht në importet e energjisë, gjë që e vë atë në një pozicion të prekshëm, me rritjen e çmimeve të naftës. Kjo është ndihmuar në shtytjen e inflacionit në nivele të pakëndshme për bankën qendrore.

Faktorë të tjerë që peshojnë në valutë janë lufta globale e tregtisë dhe normat e ngritjes së rezervës federale të SHBA, gjë që i bën asetet me çmim në rupje dhe monedhat e tjera të tregut në zhvillim më pak tërheqës.

4.Brazili

Politika ka peshuar shumë në monedhën e Brazilit, në muajt e fundit. Ajo ka rënë 20% kundrejt dollarit që nga fillimi i janarit.

Investitorët janë të shqetësuar për rezultatin e zgjedhjeve presidenciale të planifikuara për në tetor. Ata shpresojnë se brazilianët do të zgjedhin një udhëheqës pro-biznesit i cili mund të kryejë reforma të mëdha financiare, siç është zvogëlimi i deficitit buxhetor të vendit.

“Mungesa e qartësisë që një kandidat miqësor për investitorin do të fitojë duhet të peshojë mbi pasuritë lokale”, shkruan në një shënim të fundit Gustavo Rangel, ekonomisti kryesor i Amerikës Latine në bankën investuese ING.

Ai vuri në dukje se banka qendrore e Brazilit ka shumë municione në formën e rezervave valutore për të luftuar dobësinë e mëtejshme në valutë nëse ka nevojë.

Monedha e Brazilit u vu nën presion edhe në fillim të vitit nga një grevë mbarëkombëtare nga shoferë të kamionëve, të cilat nxitën inflacionin dhe shkatërruan rritjen ekonomike.

5.Rusia

Rubla e Rusisë është shkatërruar në muajt e fundit përballë sanksioneve ekonomike. Monedha ka rënë rreth 15% kundrejt dollarit këtë vit.

Rusia është shtrënguar për vite nga sanksionet perëndimore, të cilat u imponuan për përfshirjen e saj në konfliktin me Ukrainën.

Ashtu si shumë vende të tjera, Rusia gjithashtu është goditur me tarifa të reja amerikane për çelik dhe alumin.

Investitorët kanë frikë se mund të jenë më shumë sanksione, përfshirë masat që synojnë bankat dhe kompanitë e energjisë. Qeveria ruse ka shitur borxhin e Thesarit të SHBA-ve dhe blerjen e arit në muajt e fundit.

Megjithatë, disa analistë thonë se rritja e çmimeve të naftës këtë vit duhet të kompensojë shumë nga dëmtimet nga rubla më e dobët./Arbresh.info

 

Shpërndaje në rrjete sociale

Të ngjashme