Vaksina kundër gripit zvogëlon rrezikun e Covid-19 te fëmijët

08:54 | 9 Shkurt 2021

Sapo një virus të vendoset brenda një qelize, viruse të tjerë që arrijnë të hyjnë në atë qelizë tashmë të infektuar mund ta gjejnë veten të paaftë të përgjigjen në mënyrën e tyre të zakonshme – qoftë për mirë apo për keq.

Një studim i fundit sugjeron që Covid-19 mund të ketë më pak simptoma te njerëzit që jane vaksinuar kundër gripit, transmeton portal arbresh.info

“Dihet që rritja e një virusi mund të frenohet nga një infeksion i mëparshëm viral,” thotë reumatologu pediatrik Anjali Patëardhan i Universitetit të Misurit. “Ky fenomen quhet ndërhyrje në virus dhe mund të ndodhë edhe kur pushtuesi i parë i virusit është një virus i inaktivuar, siç është rasti me vaksinën e gripit.”

Në fillim të pandemisë, ekzistonte shqetësimi se kombinimi i COVID-19 dhe gripit mund të bëhej një kërcënim serioz gjatë dimrit, por për fat të mirë kjo nuk ka ndodhur.

Për të studiuar këtë, një ekip shkencëtarësh kanë studiuat fëmijët që kanë qenë pozitiv me Covid-19. Ata më pas analizuan se sa u sëmurën pacientët, si dhe statusin e vaksinimit të tyre si për gripin ashtu edhe për sëmundjen pneumokokale.

Rezultatet ishin emocionuese – ata fëmijë që kishin marrë vaksinën e gripit atë sezon kishin shanse më të ulëta për të pasur raste të rënda të COVID-19 sesa ata fëmijë që nuk ishin vaksinuar.

Megjithatë, përkundër rezultateve shkencëtarët, studimi i të cilëve është botuar në revistën Cureus, thonë se kërkohen hulumtime të mëtejshme për të gjetur ndikimin e vaksniës kundër gripit që mund të ketë në parandalimin e simptomave të Covid-19./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara