Google ADS

Lakuriqët e natës nuk duhet të fajësohen për COVID-19, thonë studiuesit izraelitë

20:10 | 5 Shtator 2022
Trina Galanxhi

Më shumë se dy vjet e gjysmë pasi COVID-19 u zbulua për herë të parë dhe faji u hodh te lakuriqët e natës në Kinës, studiuesit në Universitetin e Tel Avivit (TAU) kanë deklaruar se ky korrelacion midis pandemisë dhe gjitarëve fluturues “nuk është mjaftueshëm bindës”.

Lakuriqët e natës kanë një sistem imunitar shumë efektiv që u mundëson atyre të përballen relativisht lehtë me viruset që konsiderohen vdekjeprurëse për gjitarët e tjerë, transmeton portal arbresh.info

Ekipi hulumtues shqyrtoi dhjetëra artikuj dhe studime kryesore në këtë fushë dhe përfundimet e tyre u botuan në revistën prestigjioze iScience nën titullin “Rishikimi i paradigmës: A janë lakuriqët me të vërtetë rezervuarë patogjenë, apo kanë një sistem imunitar efikas?”

Studiuesit thanë se “reputacioni famëkeq” i lakuriqëve të natës është i mirënjohur si nga komuniteti shkencor ashtu edhe nga publiku në përgjithësi. Ata shpjeguan se lakuriqët shpesh akuzohen se janë “drakula që thithin gjak” dhe se janë rezervuarë virusesh – përfshirë COVID-19 – dhe, në këtë mënyrë, përbëjnë një kërcënim për shëndetin publik.

Në studimin e fundit, shkencëtarët u përpoqën të hedhin poshtë këtë teori dhe të dëshmojnë nëse lakuriqët e natës luajnë një rol të rëndësishëm në shfarosjen e insekteve, rimbjelljen e zonave të shpyllëzuara dhe pjalmimin e një numri kulturash.

Studiuesit pohojnë se ka vërtet prova që origjina e “potencialit të lashtë” të COVID-19 ishte te lakuriqët e natës, “por nga ana tjetër, deri më tani, dy vjet pas shpërthimit të parë të pandemisë, ne ende nuk e dimë për i sigurt se cila është origjina e saktë e variantit të COVID-19”.

Shkencëtarët për të ekzaminuar situatën e përgjithshme kanë kryer një meta-analizë dhe është marrë në konsideratë nëse Ebola, Sars dhe COVID-19 janë rezervuarë të mundshëm të këtyre viruseve, por është gjetur se pretendimi bazohej në incidencën e antitrupave ose testeve PCR, sesa në izolimin aktual të viruseve identike. Për më tepër, shumë nga gjetjet e raportuara nuk janë bindëse.

Sipas studiuesve, vitet e fundit janë grumbulluar prova për faktin se lakuriqët e natës janë në gjendje të përballojnë viruse të ndryshme, përfshirë ato vdekjeprurëse, më mirë se njerëzit dhe shumica e gjitarëve të tjerë. Pas më shumë se një shekulli përqendrimi në viruset e bartura nga lakuriqët e natës, duket se sistemi imunitar i lakuriqëve karakterizohet nga një përgjigje e përmbajtur gjatë proceseve inflamatore.

Shkencëtarët thonë se lakuriqët e natës kanë zhvilluar një ekuilibër të shkëlqyeshëm midis rezistencës dhe tolerancës – një përgjigje e shtuar mbrojtëse e bujtësit dhe tolerancës imune përmes një sërë mekanizmash të ndryshëm. Rrugët inflamatore të moderuara kontribuojnë në tolerancën imune brenda lakuriqëve të natës dhe përgjigja e tyre e ekuilibruar mirë parandalon zhvillimin e virusit./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale