Higjena jo e duhur e duarve mund të dërgojë në këto sëmundje

10:19 | 27 Qershor 2020

Gjatë epidemisë së koronavirusit, mirëmbajtja e rregullt e higjenës së duarve ka luajtur një rol të madh për ruajtjen e shëndëtit të një individi dhe padyshim që është masa më efektive në kontrollin e infeksionit.

Ky zakon i rëndësishëm jo vetëm që parandalon infeksionet, por edhe përhapjen e infeksionit tek të tjerët, të cilët mund të jenë më të ndjeshëm ndaj infeksionit.

Sipas Qendrës Europiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve, higjena e duhur e duarve zvogëlon numrin e pacientëve me diarre nga 23-40 përqind, zvogëlon sëmundjet e frymarrjes, siç janë ftohjet, në popullatën e përgjithshme me 16 deri në 21 përqind dhe zvogëlon mungesën e fëmijëve në shkollë për shkak të sëmundjeve gastrointestinale deri në 29 deri në 57 përqind, transmeton portal arbresh.info

Sipas ekspertëve ekziston një lloj i caktuar i neglizhencës për rëndësinë e higjenës së duarve, deri në momentet kur shfaqet ndonjë pandemi.

Me rastin e shfaqjes së Covid-19, ekspertët kanë bërë thirrje që të lahen duart sa më shpesh dhe që të shmanget përshëndetja me dhënien e duarve, pasi konsiderohet se duart mund të përhapin shumë sëmundjen infektive./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale