Zbulohet vendbanim 9000-vjeçar në Turqi

12:11 | 11 Shtator 2022

Agjencia Anadolu ka raportuar gjurmët e një vendbanimi i cili daton 9300 vjet më parë.

Venbanimi është zbuluar në vendin e Tumës Sircalitepe, e cila ndodhet në Turqinë qendrore.

Arkeologia Semra Balci e Universitetit të Stambollit dhe kolegët e saj kanë nxjerrë vegla, kocka, rruaza dhe zbukurime të tjera nga tuma.

Anëtarët e ekipit identifikuan gjithashtu një zonë ku obsidiani, me siguri me burim në rajonin e afërt vullkanik të Kapadokisë, ishte formësuar në vegla.

“Asnjë vend tjetër nuk është gërmuar deri më tani me një zonë pune dhe vendbanim obsidian së bashku,” pohoi ajo.

Obsidiani është një gur gjysmë i çmuar që mban të gjithë fuqinë e kozmosit.

Shpërndaje në rrjete sociale