Google ADS

“The Times”: Gorbachev dhe Thatcher, takimi i damëve që shkriu akullin e Luftës së Ftohtë

22:30 | 31 Gusht 2022

Fundi i Luftës së Ftohtë u bë me dije për herë të parë në dhjetor 1984. The Times sjell në vëmendje situatën edhe kur ka ndodhur kjo ngjarje. Ishte koha kur Mikhail Gorbachev hyri me hapa të qëllimshëm në Sallën e Madhe të Damëve si e ftuari i Margaret Thatcher.

The Times më tej vijon artikullin: “Thatcher kishte vendosur që ne duhet të identifikonim liderët e ardhshëm të mundshëm në sistemin sovjetik. Ajo u bëri atyre ftesë për të vizituar Britaninë e Madhe. Gorbaçovi mori gjithashtu të tijën. Ai ishte thuajse një i panjohur në atë kohë; anëtari më i ri i Byrosë Politike të Partisë Komuniste Sovjetike, me përgjegjësi për bujqësinë që nuk ishte aspak prioritet për ne, i vetmi udhëtim i njohur jashtë vendit i të cilit ishte në Kanada. Por çdo dyshim për profilin e tij u anulua pasi ai shfaqte një vetëbesim dhe mirësi. Dhe përshtypja e ndryshimit dramatik nga trupat e rrënuar të liderëve sovjetikë me të cilët kishim trajtuar më parë, funeralet e të cilëve ishin pika kryesore e ditarit të kryeministrit, u konfirmua nga gruaja e tij e veshur elegante, Raisa.

Diskutimi gjatë drekës ishte i shpejtë me Thatcherin, e cila nuk njihej për turpësinë e saj, duke i thënë mjaft para kohe Gorbaçovit dhe se ai duhet të hiqte dorë nga përpjekjet për të reformuar komunizmin: “Asgjë nuk mund ta shpëtonte atë. Ai dha aq sa mori, duke kritikuar sjelljen e saj për grevën e minatorëve. Shkëmbimet e zhurmshme u bënë shenjë dalluese e takimeve të tyre të ardhshme”.

Një takim pune pas drekës në Checkers na tregoi më shumë për stilin e tij mendjehapur.

Nuk ka më deklarata të gjata të lexuara në mënyrë monotone aq karakteristike për paraardhësit e tij, vetëm disa shënime të shkruara me dorë me bojë jeshile.

I vetmi dokument i prodhuar ishte një prerje nga The Neë York Times , të cilën ai ia kaloi Thatcherit, për rrezikun e një dimri bërthamor.

 

Shpërndaje në rrjete sociale