Qentë endacakë që kanë ngrënë mish lakuriqi mund të kenë përhapur pandeminë, pretendon shkencëtari

09:17 | 15 Prill 2020

Sipas një studimi, Covid-19 mund të jetë transmetuar te njerëzit nga qenët endacakë që kishin ngrënë mish lakuriqi.

Sëmundja mund të ketë evoluar shpejtë në zorrët e qenve që konsumuan lakuriqë që bartnin paraardhësin e koronavirusit, një biolog kanadez ka propozuar, transmeton portali arbresh.info.

Hulumtimi është më i fundit në një varg teorish të paraqitura nga shkencëtarët që hetojnë origjinën e virusit, i cili është përhapur në të gjithë botën dhe ka infektuar dy milionë njerëz që kur rastet e para u raportuan në dhjetor.

Sars-CoV-2, virusi që shkakton Covid-19, besohet gjerësisht nga virologët që kanë origjinën në lakuriqë – të cilët dihet se kanë koronaviruse – përpara se të transmetohen te njerëzit përmes një kafshe tjetër.

Gjarpërinjtë dhe pangolinat janë propozuar të dy si nikoqirët e ndërmjetëm, me kërcimin te njerëzit që sugjerohet të kishte ndodhur në një treg të kafshëve të gjalla në qytetin e Wuhan.

Kjo teori tani është kundërshtuar nga Xuhua Xia, një profesor i biologjisë në Universitetin e Otavës i cili ekzaminoi më shumë se 1.250 gjenome nga e njëjta familje koronavirus si Sars-CoV-2.

Prof Xia pranoi se teoria e tij ishte “spekulative” pasi studiuesit nuk kanë të dhëna për të gjitha speciet të cilat potencialisht mund të kenë pasur virusin.

Ai shtoi se transmetimi i koronavirusit nga speciet e tjera te një njeri “duhet të jetë një ngjarje shumë e rrallë, përndryshe do të kishte shpërthime të shumta në vend të një origjine shumë lokale”.

Përfundimet e studimit të tij, të botuara në revistën Molecular Biology and Evolution, qendër në një proteinë antivirale tek gjitarët – i njohur si ZAP – i cili mund të ndalojë një virus në gjurmët e tij duke parandaluar shumëzimin e tij dhe degradimin e gjenomit të tij./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara