Orban dëshiron të ndalojë ndërrimin e gjinisë dhe homoseksualitetin në shkolla

22:40 | 11 Qershor 2021

Partia qeverisëse e Hungarisë Fidesz ka propozuar një ligj që synon të ndalojë botimin e përmbajtjes që ajo beson se promovon ndryshimin e gjinisë ose seksualitetin, të cilin kritikët e shohin si një veprim të ngjashëm me ligjin e Rusisë për propagandën homoseksuale 2013.

Qeveria e kryeministrit, Victor Orban, e cila përballet me zgjedhje në 2022 dhe promovon një axhendë të fortë krishtere-konservatore, ka shkuar më tej kundër komunitetit LGBT që nga viti i kaluar.

Partia qeverisëse e Polonisë PiS, aleati kryesor i Fidesz në Bashkimin Evropian, ka mbajtur një qëndrim të ngjashëm për vite me radhë.

Një projekligj i fundit i propozuar nga deputetët e Fidesz dhe penalizon pedofilinë thotë se fëmijëve nën moshën 18 vjeç nuk duhet t’u tregohet përmbajtje pornografike ose ndonjë përmbajtje që promovon ndryshimin e gjinisë ose homoseksualitetin.

Kjo gjithashtu i referohet reklamimit, thuhet në projektligj. Është propozuar gjithashtu të bëhet një regjistrim i organizatave që janë të vetmet që do të kenë të drejtë të mbajnë leksione mbi edukimin seksual në shkolla.

“Ligji i ri i propozuar nga Fidesz do të kufizonte rëndë lirinë e fjalës dhe të drejtat e fëmijëve,” tha Hatera, një anëtar i grupit të të drejtave LGBT, i cili e krahasoi propozimin me një ligj rus mbi propagandën e homoseksualëve.

Hutter dhe gjashtë organizata të tjera i kanë bërë thirrje Fidesz të tërheqë projekt-ligjin, i cili do të votohet javën e ardhshme.

Në Hungari, martesa përcaktohet si bashkimi i një burri dhe një gruaje, dhe vetëm çiftet heteroseksuale mund të birësojnë ligjërisht fëmijë.

Vitin e kaluar Hungaria ndaloi hyrjen e regjistrave të ndryshimit të gjinisë dhe shfuqizoi njohjen ligjore të identitetit gjinor të personave transgjinorë.

Vendimi zbatohet gjithashtu në mënyrë retroaktive për personat që tashmë kanë ndryshuar gjininë e tyre, gjë që Gjykata Kushtetuese i shpalli antikushtetuese.

Orban fitoi lehtësisht tre zgjedhje në 2010, por tani partitë e opozitës janë bashkuar për herë të parë kundër Fidesz dhe i afrohen atij në sondazhet e opinioneve.

Dje, Orban tha se do të rriste pagën minimale dhe përsëriti planet për një kthim tatimor për familjet në 2022.

Lajmet më të lexuara