Merkel: Ballkani është një pjesë e Evropës ku plagët e luftës ende nuk janë shëruar

14:18 | 3 Korrik 2021

Jam e bindur që e ardhmja e Ballkanit Perëndimor është në një Evropë vërtet të bashkuar, tha sot kancelarja gjermane Angela Merkel, me rastin e Samitit të ardhshëm të Procesit të Berlinit, të planifikuar për të hënën, të organizuar nga Gjermania.

Në një video mesazh, Merkel tha se ishte e lumtur, megjithëse do të ishte vetëm një takim virtual, i cili do ta lejonte atë të vazhdonte të punonte me krerët e shteteve dhe qeverive të Ballkanit Perëndimor, i cili filloi në 2014 si pjesë e Procesi i Berlinit me iniciativë të Gjermanisë.

Ajo vuri në dukje se shumë janë arritur që nga vendosja e Procesit të Berlinit, i cili synon të japë një kontribut konkret për stabilitetin në rajon dhe dialogun paqësor.

“Ballkani Perëndimor është fqinji i drejtpërdrejtë i Bashkimit Evropian. Është një pjesë e Evropës ku plagët e luftës nuk janë shëruar ende, dhe Gjermania është shtëpia e një numri të madh të qytetarëve nga ajo zonë. Është e qartë për mua se vendet e BE-së duhet të kenë një interes në zhvillimin paqësor në Ballkanin Perëndimor për të mbrojtur praktikisht zhvillimin në atë pjesë të Evropës”, theksoi Merkel.

Ajo tha se procesi i Berlinit tashmë ka arritur disa suksese, dhe në këtë drejtim, ajo veçoi veçanërisht Forumin Rinor të krijuar së fundmi.

Ajo theksoi se ajo që prej kohësh është konsideruar e pamundur është përfundimisht e mundur, dhe kjo është shkëmbimi i studentëve të feve dhe etnive të ndryshme, raporton dw.

“Është një kontribut praktik për paqen,” nënvizoi Merkel, duke shtuar se njohja e ndërsjellë e diplomave, bashkëpunimi në shkencë, si dhe përparimi në projektet e infrastrukturës gjithashtu kontribuuan për atë, e cila u karakterizua nga hapa që çojnë në forcimin e shkëmbimeve ndërkufitare midis qytetarëve dhe tejkalimin e paragjykimeve.

“E gjithë kjo i çon vendet e Ballkanit Perëndimor përpara drejt qëllimit të përbashkët për të përmbushur kushtet për anëtarësimin në BE. Unë jam e bindur që, herët a vonë, e ardhmja e tyre do të jetë me të vërtetë në një Evropë të bashkuar,” theksoi ajo.

Ajo vuri në dukje se ka ende shumë sfida në Ballkanin Perëndimor, se mosbesimi dhe nacionalizmat nuk janë zhdukur dhe mosmarrëveshjet dypalëshe mund të ndizen në çdo moment, prandaj pajtimi është i nevojshëm.

Kjo, thotë ai, do të thotë të kapërcejmë të kaluarën dhe të bëjmë gjithçka që është e mundur që brezat e ardhshëm të jetojnë në paqe.