Google ADS

Koreja e Veriut duket se ka rifilluar reaktorin bërthamor, thotë IAEA

08:53 | 30 Gusht 2021

Koreja e Veriut duket se ka rifilluar një reaktor bërthamor që besohet gjerësisht se ka prodhuar plutonium për armët bërthamore, ka thënë mbikëqyrësi atomik i OKB -së në një raport vjetor.

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike nuk ka pasur qasje në Korenë e Veriut që kur Pheniani dëboi inspektorët e saj në 2009. Vendi më pas vazhdoi me programin e tij të armëve bërthamore dhe së shpejti rifilloi testimet bërthamore. Testi i tij i fundit bërthamor ishte në 2017.

IAEA tani monitoron Korenë e Veriut nga larg, kryesisht përmes imazheve satelitore.

“Nuk kishte indikacione për funksionimin e reaktorit nga fillimi i dhjetorit 2018 deri në fillim të korrikut 2021,” thuhet në raportin e IAEA për reaktorin 5 megavat në Yongbyon, një kompleks bërthamor në zemër të programit bërthamor të Koresë së Veriut.

“Sidoqoftë, që nga fillimi i korrikut 2021, ka pasur indikacione, përfshirë shkarkimin e ujit ftohës, në përputhje me funksionimin e reaktorit.”

IAEA e lëshon raportin çdo vit para një takimi të shteteve të saj anëtare, duke e postuar atë në internet pa asnjë njoftim, transmeton arbresh.info.

IAEA tha në qershor se kishte indikacione në Yongbyon për punën e mundshme të përpunimit për të ndarë plutoniumin nga karburanti i shpenzuar i reaktorit që mund të përdoret në armët bërthamore.

Raporti i së premtes tha se kohëzgjatja e asaj pune të dukshme – pesë muaj, nga mesi i shkurtit deri në fillim të korrikut – sugjeroi që një grup i plotë i karburantit të shpenzuar të trajtohej, në kontrast me kohën më të shkurtër të nevojshme për trajtimin ose mirëmbajtjen e mbeturinave.

“Indikacionet e reja të funksionimit të reaktorit 5MW (e) dhe Laboratorit Radiokimik (të ripërpunimit) janë thellësisht shqetësuese,” tha ai.

Kishte indikacione “për një periudhë kohe” se ajo që dyshohet të jetë një fabrikë e pasurimit të uraniumit në Yongbyon nuk ishte në funksion, tha ajo. Kishte gjithashtu indikacione për aktivitetet e minierave dhe përqendrimit në një minierë dhe fabrikë uraniumi në Pyongsan, shtoi ai./Reuters/

Shpërndaje në rrjete sociale