Greqia pritet të arrijë marrëveshje për shlyerjen e borxhit ndaj FMN-së

10:02 | 13 Prill 2019

Greqia po kërkon të arrijë një marrëveshje këtë fundjavë për të shlyer rreth gjysmën e kredive të marra nga Fondi Monetar Ndërkombëtar, në një përpjekje për të ulur barrën e borxhit të anëtarit të eurozonës, tha një zyrtar i lartë të premten.

Kreditë e FMN, të lëshuara për Greqinë si pjesë e shpëtimit të vendit që nga viti 2010, i kushtojnë Athinës rreth 5 për qind në vit dhe tani janë më të shtrenjta sesa financimi në treg, ku obligacionet 10-vjeçare tregtohen rreth 3.3 për qind.-përcjell arbresh.info ”

Shlyerja e borxhit ndaj FMN do të diskutohet këtë fundjavë,” tha zyrtari i lartë, i cili kërkoi të mos emërohej, Reuters në periferi të takimeve pranverore të FMN dhe Bankës Botërore në Uashington.

Zyrtari tha se Gjermania dhe Hollanda po rezistonin këtë lëvizje, shqetësuar se FMN do të dëshironte të tërhiqej nga rishikimet periodike të reformave greke nga huadhënësit e saj, por nuk do ta pengonte këtë lëvizje.

Greqia, shteti më borxhlinj i eurozonës me një ngarkesë borxhi ekuivalente me 180 përqind të prodhimit vjetor, duhet të ripaguajë rreth 9.3 miliardë euro kredi për FMN deri në vitin 2024.

Ky borxh mbart norma deri në 5 për qind, në krahasim me rreth 0.9 për qind për kreditë nga qeveritë e zonës së euros përmes fondit të ndihmës.

Greqia ka marrë m shumë se 280 miliardë euro nga partnerët e saj të eurozonës dhe FMN që nga viti 2010. Ajo ka shlyer më shumë se 15 miliardë euro kredi afatshkurtra në FMN që nga viti 2010. Athina ka një arkë parash prej më shumë se 27 miliardë euro nga paratë e ngritura nga tregjet dhe kreditë e pashfrytëzuara të ndihmës. Kjo sasi do të mjaftojë për të mbajtur atë në det deri në 2021 pa rritur para të freskëta nga tregjet./Arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara