Gjermania mbështet kufizimet e eksportit të BE mbi vaksinat pas ndërprerjeve të furnizimit

16:49 | 26 Janar 2021

Ministri i shëndetësisë së Gjermanisë mbështeti propozimet e Bashkimit Evropian për të futur kufizime në vaksinat Covid-19 të martën ndërsa tensionet u rritën me AstraZeneca dhe Pfizer për ndërprerjet e papritura të furnizimit vetëm një muaj pasi blloku filloi vaksinimin e qytetarëve.

BE ka propozuar krijimin e një regjistri të eksporteve të vaksinave, midis zhgënjimit për vonesat në dërgesat e goditjes së AstraZeneca Covid-19 dhe problemeve të tjera të furnizimit, transmeton arbresh.info

“Unë mund ta kuptoj që ka probleme të prodhimit, por kjo duhet të prekë të gjithë në të njëjtën mënyrë”, tha Ministri i Shëndetësisë Jens Spahn për televizionin ZDF.

“Kjo nuk ka të bëjë me Evropën së pari, por me pjesën e drejtë të Evropës,” tha ai, duke shtuar se për këtë arsye kishte kuptim që të kishte kufij eksporti për vaksinat.

Veçmas, një zëdhënës i ministrit u bashkua me AstraZeneca në hedhjen poshtë të raporteve nga dy gazeta gjermane se vaksina Covid-19 e prodhuesit britanik ishte më pak efektive tek të moshuarit.

Spahn tha se ai priste që autoritetet evropiane të miratonin vaksinën e tretë kundër COVID-19 të Premten.

Të hënën vonë, Handelsblatt dhe Bild raportuan secila se vaksina kishte një efikasitet prej më pak se 10% në ata mbi 65 vjeç dhe se qeveria gjermane po përgatitej që rregullatori evropian i kujdesit shëndetësor ta pastronte atë vetëm për ata nën atë moshë.

AstraZeneca i përshkroi raportet si “plotësisht të pasakta”.

Kur u pyet për mundësinë e një aprovimi vetëm për më të rinjtë, zëdhënësi i Spahn tha se kjo varet nga rregullatorët e BE dhe se provat e AstraZeneca kishin një normë më të ulët të pjesëmarrësve të moshuar sesa zhvilluesit konkurrues të vaksinave./Reuters/arbresh.info/

Lajmet më të lexuara