Gazeta zvicerane: Mbi 500 shqiptarë në Zvicër vdiqën nga Covid-19

19:56 | 14 Shtator 2021

Shifrat e te vdekurve dhe te infektuarve nga COVID-19 ne Zvicer janë alarmane.

Që kur nisën viktimat e para në ket vend, sot ky numer ka arritur në 10’951 të vdekur dhe 808’000 te infektuar.

Pandemi vdekjeprurese e shekullit (COVID-19) sikur ne gjithë planetin edhe në Zvicer nuk po zgjedhe viktimat, as per nga kombi, ngjyra apo feja..Koronacirusi ka prekur me të madhe madje edhe qytetarit me shicipom.

Cyrihu, qyteti ku me se shumti (mbi 200) vdcen nga koronavitusi

Më tej 20min.ch, duke ju referuar gaztees zvicerane ne shqip Le Canton27.ch, ka shrkuar se koronavirusi në Zvicër deri më tani i ka kushtuar jetën mbi 500 shqiptarëve në Zvicër dhe i referohet shifrave ejëavetitalet transport.

Rreth një e treta e të gjithë shqiptarëve në Zvicër ishin vaksinuar.

Gazeta ne fjalë ka kerkuar të ruhet miqësia e mirë midis Shqipërisë dhe Zvicrës. Ndalimi i Festivalit Alba ose ndalimi i hyrjes për njerëzit e pavaksinuar nuk duhet të jetë një arsye për të minuar marrëdhëniet e mira shqiptaro-zvicerane, ka shkruar gazeta 20Min dhe Canton27.ch

Sipas gazetës zvicerane në shqip “Le Canton27.ch” ne Zvicer mbi 500 shqiptarë kane vdekur nga koronavirusi me 18.750 tjere jane te infektuar.

Sipas burime te redaksise së gazetës zviceran ne shqip Le Caton27.ch viktimat dhe te prekurit nga kjo pandemi jane kryessiht ne rajoni i kantonit të Zurichut (rreth 200 viktima), pastaj nga kantoni i Gjenevant kantonii 120 kjo (mbi 100) i Tichinos me rreth 40 raste), rajone keto qe kufizohen me Italinë, Francen dhe Gjermaninë vende keto qe ishin me te goditurat ne Evropë nga COVID-19.

“Pikellim” eshte kompania e njohur shqiptare ne perendim e cila bene Transportin e Kufomës nga Zvicra, Gjermani dhe vendet tjera evropiane drejt vendlindjes (Kosovë, Maqedoni, Shqipëri, Mal të Zi, Lhexvhainën e Presidents

Fatmir Elezi nga “Pikellimi”, koimpani kjo e njohur në perendim për transportin e kufomave ne vendilndje. Elezi duke ngushëlluar familjet e viktimave, ka deklaruar sot për gazetenzviceran ne shqip The Canton27.ch se “Kompania jone vepron me te madhe edhe ne Zvicër.

Rrjeti ynë është në dispozicion 24 orë çdo ditë nga të gjitha qytetet e Zvicrës. Mundem te them se rreth 50-60 kufoma ne muaj dergonim për Kosovë apo Maqedoni dhe viset tjera shqiptare kur pushtoi me te madhe pandemia e COVID-19 planetin dhe Evropën.

Nga ky numer 10-12 kufoma jane viktimë nga koronavirusit. Ndersa sivjet kjo situate fatmiresisht eshtge lehtesuar se sa ne vitin e kaluar, ne muajt e pare të panedisë .. ”Ngjajshem na ka then edhe Astrit Salihu nga kompania transportuese“ Atdheu ”.

Komuniteti shqiptar ne Zvicër mobilizohet për vaksionim! Deri tash janë vaksionuar rreth 30% apo mbi 60 mije shqiptarë

Sikur në vendet tjera evropiane edhe Zvicra me 8,545,000 banore ka shënuar shifra tragjike qe koronavirusi ju mori jetën e mijëra qyetatareve të ketij vendi (Te vdekur: 10,472 dhe të infektuar: 625,000)

Nga numri i përgjithshëm i popullisise ne Zvicër 3.2% jane albanofon (shqiptare) kryesisht nga Kosova, Maqedonia Veriore, Lugina e Presheves, Shqiperia e Mali i Zi.

Që nga 2 shtator 2021, OFSP vlerëson se 5.1 milion njerëz kanë marrë të paktën një dozë vaksine dhe për këtë arsye kanë të paktën imunitet të pjesshëm kundër Covid-19. Kjo përfaqëson 59% të popullsisë was sold. Kurse nga 21 korriku, 8,747,637 doza vaksine janë administruar në Zvicër dhe 3,985,251 persona janë imunizuar plotësisht qe don ter tjhote 48.9% e popullsisë është plotësisht e vaksionua.

Sipas gazetës zvicerane ne shqip Le Canton27.ch ne mesin e ketyre te vaksionuarave jane edhe mbi 60 mije shqiptare apo 30%, kryesisht nga Kosova dhe viset tjera te ballkan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara