Franca dhe Britania e Madhe përsëri në mosmarrëveshje për licencat e peshkimit

08:37 | 29 Shtator 2021

Franca ka akuzuar Mbretërinë e Bashkuar se nuk respektoi marrëveshjen e Brexit në lidhje me licencat e peshkimit, ku me dhjetëra licenca franceze kanë skaduar.

Mbretëria e Bashkuar njoftoi të martën se do të japë 12 licenca shtesë, një numër shumë larg asaj që kërkoi Franca, shkruan Euronews.

Marrëveshja pas Brexit e negociuar me Bashkimin Evropian parashikonte që peshkatarët e BE-së të mund të vazhdonin të peshkonin në disa ujëra britanike nëse merrnin një licencë.

Licenca do të jepet nëse ata mund të dëshmojnë se kanë peshkuar atje më parë.

Britania e Madhe, dhe Ishujt gjysmë-autonom “Channel Channel” të Jersey dhe Guernsey, nuk kanë dhënë të gjitha licencat e kërkuara nga anijet franceze, duke shkaktuar tension mes dy vendeve.

Franca kishte kërkuar dhënien e 47 licencave të reja për një zonë pranë bregut britanik, por Britania e Madhe dha vetëm 12.

Në total, përfshirë autorizimet e lëshuara më parë nga Londra, 100 licenca nga 175 janë dhënë, sipas Ministrisë Franceze të Detit.

“Ky është një refuzim i ri nga britanikët për të zbatuar kushtet e marrëveshjes së Brexit pavarësisht gjithë punës së ndërmarrë së bashku,” tha Annick Girardin, ministrja franceze për Detin.

“Më ka mbetur vetëm një fjalë parimore: të marr licenca përfundimtare për peshkatarët tanë siç parashikohet në marrëveshje. Peshkimi francez nuk duhet të merret peng nga britanikët për qëllime politike.”

Shumë licenca të përkohshme për ujërat e Jersey dhe Guernsey do të skadojnë më 30 shtator.

Në total, Parisi është ende në pritje të përgjigjeve për 169 kërkesa për autorizime përfundimtare në Jersey dhe 168 në Guernsey.