BE kërkon hetim të menjëhershëm të kërcënimeve apo sulmeve ndaj gazetarëve

13:28 | 31 Tetor 2017

Përfaqësuesja e Lartë e Bashkimit Evropian, Federica Mogherini, në emër të BE-së ka dënuar fuqishëm vrasjet, aktet e dhunës, kërcënimet dhe ngacmimet ndaj gazetarëve dhe aktorëve të tjerë të medias, shkruan arbresh.info.

Në një deklaratë me rastin e e Ditës Ndërkombëtare për t’i dhënë fund mosndëshkimit për krime kundër gazetarëve kërkohet që të hetohen menjëherë në mënyrë efektive dhe të pavarur çdo vrasje, keqtrajtim, kërcënim apo sulm ndaj gazetarëve, qoftë nga aktorët shtetërorë apo jo shtetërorë.

Deklarata e Përfaqësueses së Lartë në emër të BE-së me rastin e Ditës Ndërkombëtare për t’i dhënë fund mosndëshkimit për krime kundër gazetarëve, 2 nëntor 2017

Në Ditën Ndërkombëtare për t’i dhënë fund mosndëshkimit për krime kundër gazetarëve, Bashkimi Evropian lavdëron punën e gazetarëve në zbulimin e abuzimeve të pushtetit, duke ndriçuar dritën mbi korrupsionin dhe shkeljet e të drejtave të njeriut dhe duke marrë në pyetje marrjen e mendimit, shpesh duke u vënë në rrezik frikësimi, dhuna dhe vdekja. Një media e pavarur dhe e lirë është baza e një demokracie pjesëmarrëse dhe pluraliste dhe një mjet për t’i bërë qeveritë të përgjegjshëm për veprimet e tyre.

Një sulm ndaj gazetarëve përfaqëson një sulm ndaj demokracisë dhe shoqërive pluraliste. Informacioni vjen tek ne me një çmim: gazetarët vazhdojnë të përndiqen, ndalohen apo edhe të vriten, jo vetëm në situata të konfliktit të armatosur, por edhe në kohë paqeje, duke përfshirë edhe në Bashkimin Evropian, siç kemi dëshmuar fatkeqësisht vetëm pak javë më parë. Dhuna ndaj gazetarëve dhe aktorëve të medias jo vetëm që paraqet një sulm ndaj viktimës, por gjithashtu kufizon aftësinë e publikut për të pasur qasje në informata dhe ide të të gjitha llojeve, si në internet ashtu edhe jashtë saj.

BE do të vazhdojë të përdorë të gjitha instrumentet e përshtatshme të politikës së jashtme dhe instrumentet financiare për të rritur cilësinë e gazetarisë, qasjen në informimin publik dhe lirinë e shprehjes. BE luan një rol kyç në financimin e Qendrës Evropiane për Lirinë e Shtypit dhe të Medias (ECPMF) dhe siguron mbrojtje të synuar përmes programeve të Mbrojtësve të të Drejtave të Njeriut.

Ne dënojmë vrasjet, aktet e dhunës, kërcënimet dhe ngacmimet ndaj gazetarëve dhe aktorëve të tjerë të medias në termat më të forta. Ne presim që autoritetet shtetërore të mbështesin detyrimet e tyre ndërkombëtare duke i mbrojtur gazetarët nga frikësimet, kërcënimet dhe dhuna, pavarësisht nga burimi i tyre, qoftë qeveritar, gjyqësor, fetar, ekonomik apo kriminal. Çdo vrasje, keqtrajtim, kërcënim apo sulm ndaj gazetarëve, qoftë nga aktorët shtetërorë apo jo shtetërorë, duhet të hetohet menjëherë në mënyrë efektive dhe të pavarur, me qëllim ndjekjen e kryerësve të krimeve të tilla dhe sjelljen e tyre para drejtësisë . Çdo mosndëshkim për këto krime është një goditje ndaj demokracisë dhe të drejtave themelore siç është liria e shprehjes.

/arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara