Facebook nxjerr opsionin: ‘Përse po e shikoj këtë postim’?

23:18 | 2 Prill 2019

Facebook dëshiron të sqarojë se si funksionon rrjedha e tij e lajmeve dhe se si algoritmi zgjedh postimet dhe reklamat për ti shfaqur ato tek përdoruesit.

Ka hedhur në përdorim një instrument të quajtur “Pse e shoh këtë?” (Pse po e shoh këtë?) i cili do t’iu shpërndahet përdoruesve deri në prill.

Duke klikuar mbi këtë opsion, që ndodhet në të djathtë të postës, secili përdorues mund të zbulojë se pse platforma tregon lajme të caktuara, duke iu referuar edhe një sërë shpjegimesh.

Ndër elementët e konsideruar, fakti që një përdorues ndjek faqen nga e cila vjen ose ka pëlqyer apo komentuar një përmbajtje të caktuar.

Shkurtimisht, një seri informacioni i konfiskuar nga algoritmi që ka çuar në një zgjidhje të caktuar.

Përdoruesi gjithashtu mund të veprojë përmes shkurtesave në përmbajtje dhe burime, duke ndërhyrë direkt në faqet e ndjekura, në listën e kontakteve të tij ose në ndonjë aspekt tjetër që ndikon në rrjedhën e tij të lajmeve.

Një seri shpjegimesh të ngjashme do të ofrohen edhe për reklamat që shfaqen në Facebook, falë një njoftimi të “Pse po e shoh këtë reklamë?” e cila ka nisur katër vjet më parë si nismë.

“Përdoruesit kanë vënë në dukje se transparenca në rrjedhën e algoritmeve të lajmeve nuk mjafton pa bërë të mundur që përdoruesi vetë të ketë interaktivitet dhe të ndërhyjë.

“Reagimet e njerëzve na kanë ndihmuar gjithashtu të përcaktojmë se cilat informata specifike janë më të vlefshme për t’u theksuar”, shpjegon ai në një post zyrtar.

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara