Stresi tek shtatzënat, ndikon negativisht tek foshnjat meshkuj

20:53 | 30 Maj 2019

Burrat nënat e të cilëve janë strestuar gjatë shtatzënisë, mund të rriten duke qenë më pak të suksesshëm në ciklin riprodhimit.

Sasia dhe cilësia e spermës u gjetën të jenë më të ulëta në meshkujt e rritur të cilët ishin të ekspozuar ndaj stresit, ndërsa ishin në barkun e nënës.

Tre ngjarje të vështira të jetës e zvogëlojnë numrin e spermës së një burri me më shumë se një të tretën (36 përqind) dhe testosteronin e tyre me 11 përqind.

Ekspertët kanë frikë nga stresi i nënës, i cili mund të shqetësojë balancën e hormoneve të një gruaje, mund të shtojë një listë të problemeve të tjera shëndetësore që mund të çojnë tek djemtë të bëhen më pak të pjellshëm.

Hulumtimi i tyre vjen kur lindjet në të gjithë botën perëndimore po bien – ato kanë rënë mesatarisht pothuajse 60 për qind gjatë 40 viteve të fundit.

Hulumtuesit nga Universiteti i Australisë Perëndimore studiuan cilësinë e spermës së 643 burrave 20-vjeçarë.

Dy dekada më parë, nënat e meshkujve ishin studiuar ndërsa ishin shtatzënë dhe kërkuan të raportonin vdekjet e familjes, problemet e marrëdhënieve dhe problemet e parave.

Pothuajse dy të tretat e nënave (63 për qind) kaluan të paktën një periudhë shqetësuese gjatë 18 javëve të para të shtatzënisë së tyre./Express

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara