Njerëzit që jetojnë në zona urbane rrezikohen të preken nga skleroza

19:31 | 26 Maj 2020

Ndotja e ajrit mund të jetë një faktor rreziku për zhvillimin e sklerozës së shumëfishtë (MS), sipas një studimi të ri të kryer në Itali.

Hulumtimi, i paraqitur sot në Akademinë Virtuale të Akademisë Evropiane të Neurologjisë (EAN), zbuloi një rrezik të zvogëluar për MS në individë që banojnë në zona rurale që kanë nivele më të ulëta të ndotësve të ajrit të njohur si lëndë grimcë (PM). Ai tregoi se rreziku i MS, i përshtatur për urbanizim dhe privim, ishte 29% më i lartë në mesin e atyre që banojnë në zona më të urbanizuara, transmeton portali arbresh.info

Studimi përfshiu mbi 900 pacientë me MS brenda rajonit, dhe nivelet e MS u zbuluan se ishin rritur 10 herë në 50 vitet e kaluara, nga 16 raste në 100,000 banorë në 1974 në pothuajse 170 raste për 100,000 njerëz sot. Ndërsa rritja e madhe mund të shpjegohet pjesërisht me rritjen e mbijetesës për pacientët me MS, kjo rritje e mprehtë mund të shpjegohet edhe nga një ekspozim më i madh ndaj faktorëve të rrezikut.

Analiza është realizuar në dimër, duke pasur parasysh që ky është sezoni me përqendrimet më të larta të ndotësve, në rajonin verior-perëndimor italian të Lombardisë, ku banojnë mbi 547,000 njerëz.

Duke komentuar gjetjet në Kongresin Virtual të EAN, studiuesi kryesor Profesor Roberto Bergamaschi shpjegoi, “recognizedshtë e njohur mirë që sëmundjet imune si MS janë të lidhura me faktorë të shumtë, si gjenetikë ashtu edhe mjedisorë. Disa faktorë mjedisorë, siç janë nivelet e vitaminës D dhe zakonet e pirjes së duhanit, janë studiuar gjerësisht, megjithatë disa studime janë përqendruar në ndotësit e ajrit. Ne besojmë se ndotja e ajrit bashkëvepron përmes disa mekanizmave në zhvillimin e MS dhe rezultatet e këtij studimi forcojnë atë hipotezë. ”

Lënda e grimcave (PM) përdoret për të përshkruar një përzierje të grimcave të ngurta dhe pikave në ajër dhe ndahet në dy kategori. PM10 përfshin grimca me diametër 10 mikrometra më të vegjël dhe PM2.5 të cilat kanë një diametër prej 2.5 mikrometra ose më të vogla.

Të dy PM10 dhe PM2.5 janë ndotës të mëdhenj dhe dihet se janë të lidhur me kushte të ndryshme shëndetësore, përfshirë sëmundjen e zemrës dhe mushkërive, kancerin dhe çështjet e frymëmarrjes. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, 4.2 milion vdekje ndodhin çdo vit për shkak të ekspozimit ndaj ndotjes së ajrit në ambient (në natyrë). /arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara