Koronavirusi infekton qelizat e zorrëve, guaca e toaletit mund të përdoret si mostër

18:21 | 2 Maj 2020

Studiuesit nga Instituti Hubrecht në Utrecht, Qendra Mjekësore Universitare Erasmus MC Rotterdam dhe Universiteti Maastricht në Hollandë kanë zbuluar se koronavirusi SARS-CoV-2, i cili shkakton COVID-19, mund të infektojë qelizat e zorrëve dhe të shumohet po aty .

Duke përdorur modele të mëparshme të kulturës qelizore të zorrëve të njeriut, studiuesit kanë përhapur me sukses virusin in vitro, dhe kanë monitoruar përgjigjen e qelizave ndaj virusit, duke siguruar një model të ri të kulturës së qelizave për studimin e COVID-19 . Këto gjetje mund të shpjegojnë vëzhgimin se afërsisht një e treta e pacientëve me COVID-19 përjetojnë simptoma gastrointestinale si diarre, dhe faktin që virusi shpesh mund të zbulohet në mostrat e jashtëqitjes.

Rezultatet e këtij studimi u botuan në revistën shkencore Science në 1 maj 2020.

Pacientët me COVID-19 shfaqin një sërë simptomash të lidhura me organet e frymëmarrjes – të tilla si kollitja, teshtima, gulçim dhe ethe – dhe sëmundja transmetohet përmes pikave të imta që përhapen kryesisht përmes kollitjes dhe teshtitjes. Një e treta e pacientëve megjithatë kanë simptoma gastrointestinale, të tilla si nauze dhe diarre. Përveç kësaj, virusi mund të zbulohet në jashtëqitje të njeriut shumë kohë pasi simptomat e frymëmarrjes janë zgjidhur. Kjo sugjeron që virusi mund të përhapet edhe përmes të ashtuquajturës “transmetim fekal-oral”.

Megjithëse organet e frymëmarrjes dhe gastrointestinale mund të duken shumë të ndryshme, ekzistojnë disa ngjashmëri kryesore. Një ngjashmëri veçanërisht interesante është prania e receptorit ACE2, receptori përmes të cilit virusi SARS-CoV-2 shkaktues COVID-19 mund të hyjë në qelizat. Pjesa e brendshme e zorrëve është e ngarkuar me receptorë ACE2. Sidoqoftë, deri më tani nuk dihej nëse qelizat e zorrëve mund të infektoheshin dhe të prodhonin grimca të virusit.

Organoide të zorrëve

Studiuesit nga Instituti Hubrecht, Erasmus MC dhe Universiteti Maastricht vendosën të përcaktojnë nëse virusi SARS-CoV-2 mund të infektojë direkt qelizat e zorrëve, dhe nëse po, nëse mund të përsëritet edhe atje. Ata përdorën organoide të zorrëve njerëzore: versione të vogla të zorrëve të njeriut që mund të rriten në laborator. Hans Clevers (Instituti Hubrecht) thotë: “Këto organoide përmbajnë qelizat e rreshtimit të zorrëve të njeriut, duke i bërë ato një model bindës për të hetuar infeksionin nga SARS-CoV-2.”

Studiuesit gjithashtu kultivuan organoide në kushte të ndryshme që rezultojnë në qeliza me nivele më të larta dhe më të ulëta të receptorit ACE2, përmes të cilit SARS-CoV-2 mund të hyjë në qeliza. Për habinë e tyre, ata zbuluan se qelizat e infektuara me virus me nivele të larta dhe të ulëta të receptorit ACE2. Në fund të fundit, këto studime mund të çojnë në mënyra të reja për të bllokuar hyrjen e virusit në qelizat tona.

Implikimet

Bart Haagmans (Erasmus MC) përfundon:

“Vëzhgimet e bëra në këtë studim ofrojnë provë të qartë që SARS-CoV-2 mund të shumëfishohet në qelizat e traktit gastrointestinal. Sidoqoftë, ne ende nuk e dimë nëse SARS-CoV-2, i pranishëm në zorrët e pacientëve COVID-19, luan një rol të rëndësishëm në transmetim. Gjetjet tona tregojnë se ne duhet ta shikojmë këtë mundësi më nga afër. ” Studimi i tanishëm është në përputhje me studimet e tjera të fundit që identifikuan simptomat gastrointestinale në një pjesë të madhe të pacientëve COVID-19 dhe virus në stoolin e pacientëve pa simptoma të frymëmarrjes. Vëmendje e veçantë mund të jetë e nevojshme për ata pacientë me simptoma gastrointestinale. Kështu që mund të jenë të nevojshme testime më të gjera duke përdorur jo vetëm tampon hundësh dhe fyt, por edhe shtupë rektale ose mostra të jashtëqitjes.

Ndërkohë studiuesit po vazhdojnë bashkëpunimin e tyre për të mësuar më shumë rreth COVID-19. Ata po studiojnë ndryshimet midis infeksioneve në mushkëri dhe zorrë duke krahasuar organoide të mushkërive dhe zorrëve të infektuara me SARS-CoV-2. /Burimi: neurosciencenews/ Përktheu:/arbresh.info/

 

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara