Nis në Sofje Agjenda Digjitale për Ballkanin Perëndimor

18:11 | 25 Qershor 2018

Agjenda digjitale për Ballkanin perëndimor ka nisur sot punimet në Sofje, përgjatë Asamblesë Digjitale 2018 e cila është një ngjarje politike e organizuar nga Drejtoria e Përgjithshme e Komunikimit Evropian për Rrjetet, Përmbajtjen dhe Teknologjinë e Komunikimit dhe Presidenca Bullgare e Këshillit e Bashkimit Evropian (BE).
Kjo ngjarje ka mbledhur më shumë se 1,000 palë të interesuara, dhe politikbërës për të diskutuar për politikën digjitale të BE-së, duke i përfshirë implikimet dhe zhvillimet e fundit teknologjike, e në të njëjtën kohë duke ofruar mundësi për diskutime të sinqerta dhe të fokusuara në të ardhmen.

Agjenda Digjitale e WB fokusohet në uljen e kostos së roamingut, vendosjen e transmetuesve, zhvillimin e e-Qeverisjes, prokurimin elektronik, e-Shëndetin dhe aftësitë digjitale, ngritjen e kapaciteteve në besimin dhe sigurinë digjitale, paralelisht me përpjekjet për të rritur digjitalizimin të industrive, miratimin, zbatimin e akteve ligjore.

Këshilli për Bashkëpunim Rajonal (RCC) do të luaj një rol vendimtar në implementimin e Agjendës Digjitale për Ballkanin Perëndimor.

Goran Svilanoviç, Sekretari i Përgjithshëm i RCC moderoi sesionin e nisjes, Marija Gabriel, Komisionerja e BE për Ekonominë dhe Shoqërinë Digjitale dhe ministrat e ftuar të gjashtë vendeve të Ballkanit Perëndimor si përgjegjës për integrimin digjital: Ismir Jusko, Ministër i Komunikacionit dhe Transportit të Bosnjës dhe Hercegovinës; Besim Beqaj, Ministër i Inovacionit dhe Ndërmarrësisë së Kosovës *; Damjan Mançevski, Ministër i Shoqërisë së Informacionit dhe Administrimit të Ish Republikës Jugosllave të Maqedonisë; Dorina Cinari, Zëvendës Ministri i Infrastrukturës së Shqipërisë; Dejan Abazoviç, Sekretar i Shtetit në Ministrinë e Administratës Publike të Malit të Zi, dhe Tatjana Matic, Sekretare e Shtetit në Ministrinë e Tregtisë, Turizmit dhe Telekomunikacionit të Serbisë.

Komisioneri Gabriel shprehu kënaqësinë e tij për përfshirjen e Ballkanit Perëndimor në kërkimin digjital evropian, duke thënë se pret që rajoni të shfrytëzoj mundësinë dhe të përgatitet për ndryshim të shpejtë në epokën digjitale, duke sjellur barazi në shoqëri brenda BE-së.

Përgjatë moderimit të Agjendës Digjitale për Ballkanin Perëndimor, Sekretari i Përgjithshëm Svilanovic, tregoi për rezultatet e anketave të realizuara që tregojnë për gatishmërinë individuale të Bankës Ekonomike të Ballkanit Perëndimor përmes pyetjeve të ministrave përgjegjës, duke përsëritur rëndësinë e tyre zënë hapin “me trendet globale dixhitale, sidomos në dritën e angazhimeve të marra nga liderët e saj në Planin e Veprimit Multi-vjetor në Zonën Ekonomik Rajonal (REA MAP) në Samitin e Triestes verën e kaluar, ku integrimi Digital ka rolin kryesor dhe është një nga katër dimensione të zhvillimit.

“Të qenit i përfshirë në zhvillimet digjitale të”gjendja e artit “në BE është një mundësi jashtëzakonisht e vlefshme për Ballkanin Perëndimor, që u siguron partnerëvë udhëzime dhe mbështetje të qartë për rrugën përpara BE-së. Rajoni ka zgjedhur për shoqëritë moderne, të gjalla, të hapura, progresive dhe konkurruese dhe kjo është pikërisht dera që hap Agjenda digjitale për Ballkanin Perëndimor “, përfundoi Svilanoviç.

 

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara