Google ADS

Kjo është arsyeja pse disa njerëz bëhen miq me ishët e tyre

23:30 | 27 Qershor 2017
Arbresh.info

Nuk është kurrë e lehtë ta bësh një marrëdhënie nga romantike në platonike. Por disa ish-partnerë e bëjnë atë bë një pikë për të qëndruar në jetën e njëri-tjetrit dhe kërkimet e reja, të botuara në revistën Personaliteti dhe Dallimet Individuale, hedhin dritë mbi arsyet pse ata e bëjnë këtë.

Për studimin e tyre, psikologët në Universitetin e Oaklandit në Miçigan kërkuan që pjesëmarrësit të rendisin më shumë se 150 shpjegime të mundshme se pse ish zogjtë e dashurisë mund të vendosnin të qëndronin shokë, transmeton portali arbresh.info.

Pastaj bazuar në vlerësimet, autorët identifikuan shtatë kategori kryesore të arsyeve: vazhdimi i tërheqjes romantike (që përfshinte deklarata si “Unë ende kisha ndjenja për ta” dhe “ende ndjeva xheloz pas marrëdhënies”); Pragmatizëm (“ata ishin një lidhje e dobishme shoqërore” ose “ata kishin shumë para”); Mirëmbajtja e marrëdhënieve shoqërore (“për të parandaluar vështirësi në grupin tonë të miqve”); Qasje seksuale (“ka qenë një mik i mundshëm”); Fëmijët dhe burimet e përbashkëta, të tilla si prona ose borxhet; Ndjenjat e zvogëluara romantike, të cilat e bënë më të lehtë kalimin tek miqtë e thjeshtë; dhe sentimentalizëm ( “ata ishin një dëgjues i madh” ose “ata ishin përkrahës nga qëllimet e mia”).

Por ajo që ishte më interesante në lidhje me gjetjet ishte se pjesëmarrësit me personalitete të ngjashme tentonin të vlerësonin shkaqe të ngjashme për ndjekjen e të ashtuquajturave PRF, ose miqësi pas marrëdhënieve./Arbresh.info

Shpërndaje në rrjete sociale

Të ngjashme