Zbulohet planeti i ri nga shkencëtarët

12:04 | 11 Shkurt 2022

Astronomët kanë gjetur prova për një planet të ri që rrotullohet rreth Proximës Centuari, yllit më i afërt me diellin.

Bota e huaj është vetëm një e katërta e masës së tokës dhe orbiton jashtëzakonisht afër yllit të saj mëmë, në një të dhjetën e distancës midis diellit dhe Mërkurit, planetit më të brendshëm të sistemit diellor.

Studiuesit vunë re planetin e ri pasi studiuan lëkundjet e vogla në lëvizjen e Proxima Centauri të shkaktuara nga tërheqja gravitacionale që ushtron ndërsa lëkundet rreth yllit raporton arbresh.info

Shkencëtarët besojnë se planeti rrotullohet rreth 2.4m milje (4m km) nga Proxima Centauri, që do të thotë se është më afër yllit sesa zona e tij e banueshme ku diapazoni i temperaturës është i duhuri që uji të rrjedhë lirshëm. Detajet janë publikuar në revista Astronomy & Astrophysics.

I quajtur Proxima d, planeti është i treti – dhe më i lehtë – që vërehet rreth Proxima Centaurit, i cili është ylli më i afërt me sistemin diellor me katër vjet dritë larg. Ai bashkohet me Proxima b, një planet me masë të krahasueshme me atë të tokës, i cili kryen një orbitë çdo 11 ditë, dhe Proxima c, që besohet se duhen rreth pesë vjet për të rrethuar yllin.

Lëvizjet e para të planetit erdhën në vitin 2020, kur astronomët po vëzhgonin Proxima Centaurin për të konfirmuar ekzistencën e Proxima b. Matjet zbuluan një sinjal të dobët në lëvizjen e yllit, që kishte shenjat dalluese të shkaktimit të një planeti që rrotullohej çdo pesë ditë.

“Zbulimi tregon se fqinji ynë më i afërt yjor është i mbushur me botë të reja interesante brenda mundësive të studimit të mëtejshëm dhe eksplorimit të ardhshëm”, tha João Faria, një studiues në Institutin e Astrofizikës dhe Shkencave Hapësinore në Portugali dhe autori kryesor i studimit.

“Ky është një planet me masë shumë të ulët dhe është kandidati i tretë rreth yllit më afër nesh. Kjo tregon se këta planetë, të ngjashëm me Tokën, mund të jenë të zakonshëm në galaktikën tonë dhe vetëm afër. Dhe kjo na bën të pyesim për kushtet e mundshme për banueshmërinë në këto sisteme planetare dhe nëse është e mundur që jeta të shfaqet në vende të tjera në univers”./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale