Dy oqeanet takohen me njëri-tjetrin por nuk përzihen

15:48 | 6 Shtator 2018

Në gjirin e Alaska, atje ku dy oqeanet bashkohen me njëri-tjetrin, por pa u miqësuar shumë!

Tregon një dukuri të çuditshme natyrore që ndodhë kur uji i ngarkuar me sedimente të rënda rrjedh në oqean të hapur nga lugina akullnajore dhe lumenjtë.

Dukuria e mahnitshme merr emrin e pengesës hidraulike dhe ndodh për shkak të faktit se të dy rrymat e ujit janë me dendësi shumë të ndryshme si përzierje sipërfaqësore, përqindja e kripës është shumë e ndryshme.

Çdo gjë ka origjinën nga turbullirë shumëvjeçare dhe rrymat e fuqishme që pengojnë përzierjen dhe mbivendosjen.

Por të dy detet përzihen ngadalë, por vetëm në thellësi.

Kjo veçori që duket kundër dukurive të perceptueshme dhe e papërshtatshme për syrin shikues, së pari u është shpjeguar njerëzve që nuk kanë njohuri për marinë në Gadishullin Arab.

Shpërndaje në rrjete sociale