Tarifat e Trump kërcënojnë tregun e teknologjisë së lartë dhe rezervat e konsumatorëve

19:03 | 16 Shtator 2018

Teknologjia e SHBA-së dhe rezervat diskrecionare të konsumatorëve janë izoluar nga tensionet e tregtisë globale, por nëse një raund tjetër i tarifave të SHBA-së për mallrat kineze hyn në fuqi, edhe ata sektorë të lartë fluturues mund të zbresin në tokë.

Shtetet e Bashkuara dhe Kina tashmë kanë vendosur tarifa për mallrat e njëra-tjetrës në vlerë prej 50 miliardë dollarësh. Shtëpia e Bardhë ka propozuar tarifa për një vlerë prej 200 miliardë dollarësh të importeve kineze, duke përfshirë mobilje, çanta dhe disa pjesë kompjuterike.-përcjell arbresh.info

Presidenti i SHBA Donald Trump ka thënë se është i gatshëm të shkojë përpara me taksat për një shtesë prej 267 miliardë dollarësh – në thelb, për të gjitha importet kineze në Shtetet e Bashkuara.

Përfshirja e mallrave të konsumit është një ndryshim nga raundet e mëparshme të tarifave të SHBA, të cilat kanë goditur kryesisht sektorin industrial. Aksionet e kompanive të tilla si Boeing Co dhe Caterpillar Inc janë rritur dhe kanë rënë bashkë me ndjenjat e tregtisë.

Të mërkurën, administrata Trump tha se i ftoi zyrtarët kinezë të rifillojnë bisedimet tregtare, të cilat janë mirëpritur nga Pekini. Rezervat e SHBA-së janë përhapur në lajme, por optimizmi mund të jetë i shkurtër.

“Investitorët në përgjithësi janë shumë të predispozuar që të reagojnë shumë pozitivisht ndaj shenjave të përmirësimit të situatës,” tha Kristina Hooper, strategu kryesor i tregut global në Invesco në Nju Jork. “Nuk pres që administrata (Trump) të rikthehet poshtë”.

Kompanitë në sektorët e teknologjisë dhe konsumit kanë filluar këmbanat alarmuese. Një grup i gjerë i grupeve të industrisë së SHBA, që përfaqësojnë kompani të tilla si Microsoft Corp, Amazon.com Inc, Walmart Inc dhe Mattel Inc, ka shprehur kundërshtim ndaj tarifave të reja.

Edhe Apple Inc, aksionet e të cilit kanë kontribuar shumë në fitimet e S & P 500, ka paralajmëruar se tarifat e propozuara do të ndikojnë në disa prej produkteve të saj, duke përfshirë edhe Apple Watch dhe AirPods, megjithëse nuk përmendi iPhone.

Pjesërisht për shkak të çështjeve të tregtisë, aksionet e kompanive të teknologjisë kanë hyrë në një fillim shkëmbor në shtator. Që nga mbyllja e së enjtes, sektori i teknologjisë S & P 500 kishte rënë 1.2 % këtë muaj, kundrejt rritjes prej 0.1% për S & P 500 në tërësi. S & P 500 aksionet diskrecionare të konsumatorëve ishin rritur 0.2%, më pak se 2% në rezervat industriale.

“Raundi tjetër i përshkallëzimit me të vërtetë ka ndikim në udhëheqjen e tregut”, tha Lisa Shalett, shefja ekzekutive e investimeve dhe strategjive të portofolit në Menaxhimin e Pasurisë së Morgan Stanley.

Në pritje të rritjes së tensioneve të tregtisë, kompanitë kanë krijuar inventar, të cilat mund të kenë një efekt të kundërt në zinxhirët e furnizimit më vonë, tha Shalett. Grumbullimet e inventarit tashmë kanë shtyrë çmimet në industrinë e gjysmëpërçuesve. Indeksi i Filadelfias SE gjysmëpërçues ka rënë 2.8% në shtator, duke filluar nga e enjtja.

Kompanitë e orientuara drejt konsumatorit përballen me përgjigjen e tyre ndaj tarifave. Ata që konkurrojnë me çmimin, siç është Walmart, do të duhet të absorbojnë koston e taksave, të cilat do të priten në kufijtë e tyre. Por kompanitë që kalojnë shpenzimet mbi konsumatorët, siç ka treguar Apple, do të rrezikojnë zvogëlimin e kërkesës për produktet e tyre.

Hooper i Invesco vuri në dukje makinat e larjes si një shembull. Tarifat për çelik dhe alumin shkaktuan Whirlpool Corp për të rritur çmimet në pajisjet e saj, dhe fitimet e saj të tremujorit të dytë u ulën si rezultat.

Për të qenë të sigurt, elektronika e konsumit janë produkte flashier se një set prej makinave tharëse. Dhe kompanitë amerikane të teknologjisë mund të jenë duke transportuar pjesët kineze të prodhuara direkt në vende të tjera për kuvend dhe pastaj duke importuar artikujt e përfunduar në Shtetet e Bashkuara, tha Scott Yuschak, analist i strategjisë së kapitalit në SunTrust Advisory Services në Atlanta. Për shembull, lista e artikujve në shënjestër në raundin tjetër të tarifave përjashton telefonat celularë.

Me faktorë të tillë lehtësues, shumë investitorë janë të gatshëm të bëjnë ndryshime gjithëpërfshirëse në portofolet e tyre, edhe pse Shaleti i Morgan Stanley ka rekomanduar një rotacion në sektorët mbrojtës.

Shumë njerëz kanë gjasa të presin për të ardhurat e tremujorit të tretë për më shumë detaje mbi ndikimin e tregtisë, tha David Joy, strateg i tregut kryesor në Ameriprise Financial në Boston.

Por shenja të mëtejshme të përshkallëzimit në luftën tregtare të SHBA-Kinës mund të rrisin shpejt aksionet për sektorët kryesorë të S & P. Raundi i fundit i taksave do të përfshinte produktet elektronike të konsumit të importuara nga Kina. Disa vëzhgues të tregut frikësohen se Kina, e cila nuk mund të përputhet me Shtetet e Bashkuara në tarifat e fshehta, do të përgjigjet duke kufizuar aftësinë e kompanive amerikane për të shitur prodhimet në vend.

“Nëse ju shikoni në bazën e gjerë të teknologjisë, nuk ka shumë ndikim në këtë pikë,” tha Daniel Morgan, menaxher i portofolit në Synovus Trust Company në Atlanta. “Por nëse përfshini iPhone në tarifa, atëherë kjo ndryshon tërë lojën”./Arbresh.info

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara