Zgjedhjet në SHBA: Çfarë do të thotë fitorja e Joe Biden për Britaninë e Madhe dhe Evropën?

11:01 | 9 Nëntor 2020

E etur, përçarëse dhe emocionale. Këto fjalë përshkruajnë me saktësi zgjedhjet presidenciale në SHBA. Por çfarë do të thotë fitorja e Joe Biden për Britaninë e Madhe dhe Evropën?

A mundet që Uashingtoni të favorizojë tani Francën dhe Gjermaninë? A mund të ndëshkohet Mbretëria e Bashkuar për marrëdhëniet miqësore të Boris Johnson me Donald Trump?

Por Johnson dhe Presidenti i zgjedhur i SHBA kanë shumë përparësi të përbashkëta: lufta kundër ndryshimit të klimës, një dëshirë për marrëveshjen bërthamore me Iranin e mbështetur nga KB, ose për të arritur sukses që edhe NATO të forcohet.

Biden me reputacionin e tij të fortë si një tregtar ndër-partiak është një person pragmatik i cili ka të ngjarë ta vendos Ameriken te parën.

SHBA e vlerëson shumë marrëdhënien e saj me Mbretërinë e Bashkuar, për sa i përket sigurisë dhe gjeopolitikës.

Siç kemi dëgjuar tashmë nga aleatët e Biden, presidenti i ri nuk do ta vendosë Britaninë prioritet për bisedime tregtare, siç paralajmëroi një herë Presidenti Barack Obama.

Sa për idenë që administrata e Biden do të përqendrohet kryesisht në Paris dhe Berlin, sesa në Londër, meqenëse Mbretëria e Bashkuar nuk mund të shërbejë më si një urë e dobishme midis SHBA dhe BE, ndërkohë, vendet baltike janë të kënaqur që Z. Biden është një mbështetës i fortë i NATO-s.

Emmanuel Macron dhe një numër figurash të tjera kryesore të BE argumentojnë se Donald Trump ishte një mësim për Evropën. Duke shkuar përpara Evropa, kontinenti duhet të jetë më pak i varur nga Uashingtoni ekonomikisht, për sa i përket mjedisit dhe sigurisë presidenti Macron dëshiron që BE të krijojë forcën e saj të mbrojtjes, për të punuar së bashku me NATO-n, shkruan BBC.