Tusk dyshon në hipokrizinë e disa anëtarëve të G20

12:14 | 7 Korrik 2017

Presidenti i Këshillit Evropian, Donald Tusk, duke folur për problemin e migrimit, në një konferencë për medie që shënoi edhe aktivitetin e parë të fillimit të samitit të G20, ka kërkuar nga liderët që të jenë të pamëshirshëm në luftën kundër kontrabandistëve, shkruan arbresh.info.

Ai ka shprehur shqetësimin se mund të mos kenë mbështetjen e plotë, vlerësuar se kjo mund të jetë një dëshmi e trishtuar e hipokrizisë së disa prej anëtarëve të G20.

Më poshtë mund të shihni adresimin e tij para gazetarëve, në një konferencë për medie në Hamburg, Gjermani.

Një nga temat e G20, siç e dini, është migrimi. Europa ka luftuar me valën e pashembullt të migrimit ilegal për dy vjet.

Ne kemi arritur të kapërcejmë në një masë të madhe krizën në rrugën e Mesdheut Lindor. Kemi hartuar një marrëveshje me Turqinë dhe kemi forcuar bashkëpunimin tonë me shtetet e Ballkanit. Rezultati është ulja e numrit të migrantëve të parregullt nga 158 mijë në gjysmën e parë të vitit 2016, në 9 mijë në gjysmën e parë të vitit 2017.

Megjithatë, situata në Mesdheun Qendror, që është nga Libia në Itali, ende mbetet kritike. Për ta adresuar atë, ne kemi nevojë për solidaritet dhe bashkëpunim të bashkësisë ndërkombëtare. Sot është në veçanti Italia, që ka nevojë për këtë solidaritet. Objektivi ynë duhet të jetë të ndalim efektivisht këtë valë në burimin e saj, domethënë në Afrikën e Veriut. Kjo është detyra kryesore për BE.

Në këtë drejtim, Italia mund të llogarisë në ndihmën e Evropës në çdo dimension. Por kjo nuk mund të nënkuptojë një hapje më të gjerë të derës së Evropës drejt migrimit të paligjshëm. Kjo është arsyeja pse, këtu në G20, unë do t’i bëj thirrje të gjithë krerëve të jenë të pamëshirshëm në luftën kundër kontrabandistëve.

Ne jemi të angazhuar në këtë jo vetëm për shkak të presionit të migracionit në Evropë, por si një çështje e vërtetë humanitare. Kontrabanda e emigrantëve është një biznes i organizuar. Vitin e kaluar ajo solli 1.6 miliardë dollarë vetëm në Libi. Këto fitime u lejojnë kontrabandistëve të kontrollojnë disa pjesë të vendit. Ata gjithashtu bashkëpunojnë me terroristët dhe minojnë më tej stabilizimin e Libisë. Por mbi çdo gjë tjetër, jeta e pafajshme humbet. Deri më tani këtë vit më shumë se 2,000 njerëz kanë vdekur në det. Dhe numri i njerëzve që vdesin në shkretëtirë është edhe më i lartë.

Ne kemi nevojë për më shumë përpjekje në nivel ndërkombëtar për të thyer modelin e biznesit të kontrabandistëve. Kjo është arsyeja pse unë do t’u propozoj të gjithë udhëheqësve të G20 që të ndjekin sanksionet e synuara të OKB kundër kontrabandistëve.

Me këtë dua të them se asetet ngrihen dhe ndalojnë udhëtimet. Është minimumi minimal që mund të bëhet në nivel global. Për fat të keq unë duhet të them se sot ne nuk kemi mbështetjen e plotë edhe për këtë minimum. Nëse nuk e marrim, do të jetë një dëshmi e trishtuar e hipokrizisë së disa prej anëtarëve të G20. Por unë ende shpresoj se do të kemi sukses. Faleminderit.

/arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale