Google ADS

Shkenca dështoi të parashikonte përmbytjen dhe intensitetin e nxehtësisë

23:24 | 16 Korrik 2021
L G

Shkencëtarët më të mirë në luftimin e klimës e kanë pranuar se nuk arritën të parashikojnë intensitetin e përmbytjeve gjermane dhe kupolën e nxehtësisë të Amerikës së Veriut.

Sipas BBC, përcjell Telegrafi, ata kanë paralajmëruar saktë gjatë dekadave që një klimë e ngrohjes së shpejtë do të sillte shpërthime më të këqija shiu dhe valë më të dëmshme nxehtësie.

Por ata thonë se kompjuterët e tyre nuk janë aq të fuqishëm sa të projektojnë me saktësi ashpërsinë e atyre ekstremeve.

Ata duan që qeveritë të shpenzojnë shumë për një super-kompjuter të përbashkët të klimës.

Kompjuterët janë thelbësorë për parashikimin e motit dhe ndryshimin e klimës dhe ‘llogaritja’ do të mbështesë shkencën e re për klimën “Bibla”, nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) muajin tjetër. /Telegrafi/

Shpërndaje në rrjete sociale