Shkalla e lindjeve në SHBA ka rënë dukshëm gjatë pandemisë

07:27 | 5 Mars 2021

Pavarësisht mendimeve që gjatë pandemisë bota do të përjetonte një rritje të lindjes së fëmijëve, në shumë vende është dëshmuar e kundërta.

Edhe pse njerëzit kanë qëndruar në shtëpi për një kohë të gjatë, në SHBA është regjistruar një rënie drastike e lindjes së fëmijëve, shkruan BBC, transmeton portal arbresh.info

Lindjet në SHBA kanë rënë për gati një dekadë dhe 2019 pa më pak lindje në 35 vjet, por shifrat përfundimtare për vitin 2020 janë edhe më të ulta.

Rreth 300,000 foshnje më pak priten në 2021, sipas një studimi nga institucioni studimor Brookings Institute.

Studimi vjen ndërsa pandemia ka krijuar një treg të trazuar të punës, ku më së shumti janë dëmtuar gratë.

Vitin e kaluar, gratë e kaluan për shumë pak numrin e burrave në fuqinë punëtore, por pjesëmarrja e tyre në tregun e punës tani ka rënë në 57%, niveli më i ulët që nga viti 1988, sipas Qendrës Kombëtare të Ligjit për Gratë.

Mes mbylljes së gjërë të shkollës dhe kujdesit ditor, i dhe kufizimeve në tubimet publike, miliona gra janë detyruar të ekuilibrojnë mbikëqyrjen dhe mësimin e fëmijëve të tyre me punë dhe përgjegjësi të tjera.

Sondazhet zbuluan se shumë çifte po vonojnë shtatzëninë, bëjnë seks më rrallë dhe duan më pak fëmijë për shkak të pandemisë dhe kostove të saj ekonomike, sipas Institutit Guttmacher.

Të dhënat zyrtare të lindjeve për të gjithë vendin nuk do të lëshohen për disa muaj më shumë, por një përmbledhje e CBS Neës e të dhënave vjetore nga 32 shtete tregoi 95,000 më pak lindje në vitin 2020 sesa në vitin e kaluar.

Të dhënat nga 32 shtet amerikane kanë zbuluar se niveli i lindjeve në vitin 2020 ra më më shumë se 4%.

Vetëm në dhjetor, Kalifornia pa 10% më pak lindje, ndërsa Havai rreth 30%.

Ndërsa SHBA përballet me një përkeqësim të rënies shumëvjeçare të lindjeve, politikanët po eksplorojnë përfitimet mujore të fëmijëve dhe mundësitë e kreditimit të taksave./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara