Rusia e gatshme të bisedojë me Serbinë për gaz shtesë

15:41 | 25 Nëntor 2022

Ambasadori rus në Serbi, Aleksandër Boçan Harchenko, thotë se Gazpromi rus është i hapur për bisedime nëse Serbia ka nevojë për sasi shtesë të gazit rus gjatë dimrit dhe thekson se Rusia e kupton qëndrimin e Serbisë, të cilës i kërkohet vendosja e sanksioneve ndaj Federatës Ruse.

Harchenko në një intervistë për “Tanjug” tha se me kontratën e parë bazë, Rusia i mundësoi Serbisë furnizimin e një sasie të caktuar të gazit me çmimet më të ulëta të mundshme, dhe se pas kësaj sasie shtesë u kontraktuan me çmime pak më të larta.

Kështu është përgjigjur ai në pyetjen nëse, siç është paralajmëruar, Serbia nga dhjetori do të marrë dy milionë metër kub gaz shtesë në ditë nga Rusia dhe me çfarë çmimi dhe nëse Serbia mund të llogarisë në mbështetje shtesë nëse është e nevojshme.

“Çmimi origjinal, që ka të bëjë me sasitë bazë të mëparshme, mbetet më i ulëti që mund të përcaktohet tani në Evropë. Kjo është një gjë shumë e rëndësishme dhe mesazhi im është që sa herë që flasim për energjinë dhe gazin, të mos harrojmë se kemi një kontratë bazë me një çmim shumë të ulët dhe të favorshëm”, tha Harçenko.

Sa i përket sasive shtesë, thotë ai, kjo është çështje e diskutimit ndërmjet Serbia Gas dhe Gazpromit rus dhe se pala ruse është e gatshme për negociata.

I pyetur nëse ka mundësi që Serbia të marrë naftën ruse përmes ndonjë rruge alternative në vend të Janaf, duke qenë se më 5 dhjetor, kur do të hyjë në fuqi embargoja e plotë e importit të naftës bruto nga Rusia nga deti, Kharchenko thotë se NIS-i në Serbi është plotësisht i siguruar dhe nuk varet nga dorëzimi nëpërmjet Janaf.

“Sa i përket ndalimit të Serbisë për të importuar naftë përmes Janaf, nuk kam menduar se BE-ja mund të ndërmarrë një hap të tillë drejt një vendi që është kandidat”, thotë Harchenko.

Ai përsëriti se NIS-i është furnizuar me naftë nga burime të tjera dhe kujtoi se dje ka pasur një bisedë me njerëz të asaj kompanie dhe se janë të qetë, të kënaqur dhe kompania po funksionon në mënyrën më të mirë.

Ai vlerësoi se ky vit është shumë i favorshëm për NIS.

I pyetur nëse kanë të dhëna se sa shtetas rusë kanë ardhur në Serbi që nga fillimi i konfliktit në Ukrainë, sa kompani ruse janë hapur dhe nëse kanë bashkëpunim me biznesmenë vendas, Harçenko tha se është e natyrshme që në këtë moment Rusët po hapin biznese në Serbi dhe që mbështeten në kompanitë serbe.

Shpërndaje në rrjete sociale