Ndryshimi i klimës, paralajmërohet rritje e prodhimit të naftës së papërpunuar

11:08 | 20 Tetor 2021

Planet e qeverive për nxjerrjen e lëndëve djegëse fosile deri në vitin 2030 janë të papajtueshme me mbajtjen e temperaturave globale në nivele të sigurta, thotë OKB.

Raporti i hendekut të prodhimit të UNEP thotë se vendet do të shpojnë ose minojnë më shumë se dyfishin e niveleve të nevojshme për të mbajtur gjallë pragun 1.5C, shkruan bbc transmeton arbresh.info

Rimëkëmbja e naftës dhe gazit do të rritet ndjeshëm me vetëm një rënie modeste të thëngjillit.

Ka pasur pak ndryshime që nga publikimi i raportit të parë në vitin 2019.

Por, përkundër stuhisë së synimeve neto të emetimit zero dhe premtimeve të shtuara të shumë vendeve, disa nga prodhuesit më të mëdhenj të naftës, gazit dhe qymyrit nuk kanë vendosur plane për reduktimet e shpejta të lëndëve djegëse fosile që shkencëtarët thonë se janë të nevojshme për të kufizuar temperaturat në vitet e ardhshme.

Në fillim të këtij viti, studiuesit nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) paralajmëruan për rreziqet për njerëzimin duke lejuar që temperaturat të rriten me më shumë se 1.5 gradë Celsius këtë shekull. Për të mbajtur nën këtë prag do të kërkojë shkurtime të emetimeve të karbonit me rreth 45% deri në vitin 2030 bazuar në nivelet e 2010.
Por në vend që të frenojnë karbonin, shumë nga vendet më të mëdha emetuese po planifikojnë gjithashtu të rrisin ndjeshëm prodhimin e tyre të lëndëve djegëse fosile, sipas OKB -së.

Raporti i hendekut të prodhimit zbulon se vendet planifikojnë të prodhojnë rreth 110% më shumë karburant fosil sesa do të ishte në përputhje me një rritje të temperaturës 1.5 gradë Celsius deri në fund të këtij shekulli. Planet janë rreth 45% më shumë se sa nevojitet për të mbajtur temperaturën të rritet në 2C.

Sipas studimit, prodhimi i qymyrit do të bjerë por gazi do të rritet më së shumti gjatë 20 viteve të ardhshme, në nivele që janë thjesht të papajtueshme me marrëveshjen e Parisit.

Raporti profilizon 15 vende kryesore të prodhimit duke përfshirë Australinë, Rusinë, Arabinë Saudite, SHBA dhe Britaninë e Madhe.

Shumica e qeverive vazhdojnë të ofrojnë mbështetje të konsiderueshme të politikave për prodhimin e karburanteve fosile, thonë autorët.

“Hulumtimi është i qartë: prodhimi global i qymyrit, naftës dhe gazit duhet të fillojë të bjerë menjëherë dhe me shpejtësi për të qenë në përputhje me kufizimin e ngrohjes afatgjatë në 1.5 gradë Celsius”, thotë Ploy Achakulwisut, një autor kryesor në raportin nga Instituti i Mjedisit në Stokholm.

“Sidoqoftë, qeveritë vazhdojnë të planifikojnë dhe mbështesin nivelet e prodhimit të karburanteve fosile që janë shumë më tepër se ato që ne mund të djegim me siguri.”

Ndërsa vendet i kanë kushtuar shumë më tepër shpenzimeve të tyre të rimëkëmbjes pas pandemisë Covid drejt aktiviteteve të karburantit fosil, ka disa pozitive kur bëhet fjalë për financimin.

Financimi i naftës, qymyrit dhe gazit nga bankat multilaterale ka rënë ndjeshëm vitet e fundit – dhe gjithashtu nga disa prej vendeve më të pasura.

“Ky raport tregon, edhe një herë, një të vërtetë të thjeshtë por të fuqishme: ne duhet të ndalojmë pompimin e naftës dhe gazit nga toka nëse duam të përmbushim objektivat e Marrëveshjes së Parisit,” tha Andrea Meza, ministre e Kosta Rikës për mjedisin dhe energjinë.

“Ne duhet të presim me të dyja duart e gërshërëve, duke adresuar kërkesën dhe furnizimin me lëndë djegëse fosile njëkohësisht. Kjo është arsyeja pse, së bashku me Danimarkën, ne po udhëheqim krijimin e Aleancës Përtej Naftës dhe Gazit për t’i dhënë fund zgjerimit të karburantit fosil nxjerrjen, planifikoni një tranzicion të drejtë për punëtorët dhe filloni të mbyllni prodhimin ekzistues në një mënyrë të menaxhuar “.

Një studim i përkrahur nga Kombet e Bashkuara ka thënë se bota duhet të zvogëlojë më shumë se gjysmën e prodhimit të thëngjillit, naftës dhe gazit në dekadën e ardhshme, në mënyrë që ngrohja globale të mos arrijë në nivele të rrezikshme. /arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara