Machu Picchu mund të jetë të paktën dy dekada më i vjetër nga sa mendohej

08:08 | 4 Gusht 2021

Një zbulim shkencor rreth Machu Picchu ka hedhur dyshime mbi besueshmërinë e regjistrave kolonialë për historianët modernë perëndimorë që përpiqen të krijojnë së bashku një kuptim të njerëzve Inca që ndërtuan vendin.

Për më shumë se 75 vjet, shumë historianë dhe shkencëtarë kanë punuar në supozimin se siti i famshëm në Peru është ndërtuar disa kohë pas vitit 1438 pas Krishtit. Kjo u bazua kryesisht në tregimet spanjolle të shekullit të 16-të nga pushtimi i tyre i rajonit. Sidoqoftë, teknikat e zgjeruara të takimit të radiokarbonit të kryera në mbetjet tani kanë gjetur se mund të ishte të paktën dy dekada më e vjetër, transmeton arbresh.info.

“Rezultatet sugjerojnë që diskutimi i zhvillimit të perandorisë Inca bazuar kryesisht në të dhënat koloniale kërkon rishikim,” tha autori kryesor i hulumtimit, Prof Richard Burger nga Universiteti Yale.

“Metodat moderne të radiokarbonit ofrojnë një bazë më të mirë për të kuptuar kronologjinë Inca sesa të dhënat kontradiktore historike.”/TheGuardian/

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara