Google ADS

Kosova në mesin e 80 vendeve që mbështetën integritetin territorial të Ukrainës, 13 shtete refuzuan

19:05 | 16 Qershor 2024
E.G

Deklarata përfundimtare nga samiti i Buergenstock pranë Lucernit në Zvicër, e cila u mbështet nga 80 vende, mbështeti integritetin territorial të Ukrainës dhe bëri thirrje për dialog për të arritur paqen.

“Ne konfirmojmë angazhimin tonë për t’u përmbajtur nga kërcënimi ose përdorimi i forcës kundër integritetit territorial ose pavarësisë politike të çdo shteti, ndaj parimeve të sovranitetit, pavarësisë dhe integritetit territorial të të gjitha shteteve, përfshirë Ukrainën, brenda kufijve të tyre të njohur ndërkombëtarë, përfshirë ujërat territoriale, dhe për të zgjidhur mosmarrëveshjet me mjete paqësore si parime të të drejtave ndërkombëtare”, thuhet në deklaratë.

Karta e OKB-së, duke përfshirë respektimin për integritetin territorial dhe sovranitetin, “mund dhe do të shërbejë si bazë për arritjen e një paqeje gjithëpërfshirëse, të drejtë dhe të qëndrueshme në Ukrainë”, thekson deklarata.

“Ne besojmë se arritja e paqes kërkon përfshirje dhe dialog midis të gjitha palëve,” shtohet në deklaratë.

Deklarata i referohet në mënyrë specifike “vizionit të përbashkët” në lidhje me tre “aspekte thelbësore”.

Së pari, u theksua, në kontekstin e termocentralit bërthamor të Zaporizhzhia, se “përdorimi i energjisë bërthamore dhe instalimeve bërthamore duhet të jetë i sigurt, i sigurt, i mbrojtur dhe i pranueshëm nga pikëpamja mjedisore”. U vu re gjithashtu se kërcënimet për përdorimin e armëve bërthamore janë të papranueshme.

Si pikë e dytë, thuhet se siguria globale e ushqimit varet edhe nga qasja në portet në Detin e Zi dhe Azov, prandaj edhe sulmet ndaj anijeve tregtare janë të papranueshme.

Së fundi, 80 vende bëjnë thirrje për një shkëmbim të menjëhershëm të plotë të të burgosurve dhe për kthimin e “fëmijëve ukrainas të deportuar dhe të zhvendosur ilegalisht dhe të gjithë civilët e tjerë ukrainas që u ndaluan ilegalisht” në Ukrainë.Deklarata u mbështet nga 80 nga 93 vendet që morën pjesë në samit, në mesin e tyre edhe presidentja e Kosovës Vjosa Osmani.

Ndër vendet që nuk e mbështesin deklaratën janë gjashtë anëtarë të grupit G20 – Brazili, Meksika, Arabia Saudite, Afrika e Jugut, India dhe Indonezia. Po ashtu Armenia, Bahrejni, Tajlanda, Libia, Emiratet e Bashkuara Arabe, Kolumbia dhe Vatikani nuk e mbështetën deklaratën, sipas mediave gjermane./Telegrafi/