Kina rrit numrin e paraburgimeve sekrete pa gjyq, tregon raporti

14:32 | 22 Qershor 2021

Aktivistët e të drejtave thonë se vendi ka ndërtuar një nga sistemet më të largëta në botë të zhdukjes së detyruar

Kina ka rritur përdorimin e saj të paraburgimit sekret pa gjyq, duke krijuar një nga sistemet më të gjera të zhdukjes së detyruar në botë, paralajmërojnë aktivistët e të drejtave të njeriut në një raport.

Dhjetëra mijëra njerëz i janë nënshtruar “mbikëqyrjes rezidenciale në një vend të caktuar” (RSDL), një emër anodin, burokratik për një sistem Orwellian, tha grupi Mbrojtësit e Mbrojtjes në raport, Locked Up.

Studiuesit kanë kombinuar bazën e të dhënave zyrtare të gjykatës së Kinës për të identifikuar gati 23,000 raste në të gjithë vendin ku ishin përdorur që nga viti 2013, pasi një ndryshim në ligjin kinez i dha policisë fuqitë gjithëpërfshirëse për t’u ndaluar praktikisht pa mbikëqyrje.

Ata gjithashtu mblodhën dëshmi nga njerëzit që kaluan përmes RSDL për të krijuar një nga rrëfimet e para gjithëpërfshirëse se si funksionon sistemi i fshehtë, që nga rrëmbimi fillestar i caqeve deri te rutinat e përditshme, marrja në pyetje dhe torturat në burgjet e fshehta.

Sistemi RSDL lejon forcat e sigurisë të mbajnë njerëzit për muaj pa akuza ose gjykime, të cilat Mbrojtësit e Mbrojtjes i përshkruan si “rrëmbime të sanksionuara nga shteti”.

Familja e personit të ndaluar ka për qëllim të njoftohet se ata janë marrë në paraburgim, por policia “rrallë anashkalon” këtë kërkesë dhe ka pak kontakte me të afërmit ose ekipet ligjore. “Almostshtë pothuajse e padëgjuar që policia të lejojë hyrjen e avokatit … ose të lejojë kontaktin me familjen,” thanë studiuesit.

“Rishikimi tregon një nga – nëse jo – sistemin më të gjerë për zhdukjet e imponuara kudo,” tha grupi në një letër për Kombet e Bashkuara. “Kjo tregon se përdorimi i RSDL është, pa dyshim, si i përhapur dhe sistematik.”

Shpallje
Mbrojtësit e Mbrojtjes, një OJQ fushate e përqendruar në të drejtat e njeriut në Azi, paralajmëroi KB se Kina mund të minojë standardet e të drejtave të njeriut globalisht nëse bashkësia ndërkombëtare nuk i kërkon Pekinit llogari për RSDL. Ajo theksoi “rrezikun e praktikave të tilla që të zgjerohen në vendet e tjera kur vërehet dështimi për të sfiduar sistemin”.

Ministria e jashtme e Kinës nuk iu përgjigj pyetjeve mbi gjetjet e raportit.

RSDL është përdorur kundër aktivistëve kinezë të të drejtave të njeriut dhe të huajve përfshirë gazetarin Cheng Lei dhe shkrimtarin Yang Hengjun nga Australia dhe kanadezët Michael Kovrig dhe Michael Spavor, të mbajtur në atë që qeveria e tyre thotë se është diplomacia e pengjeve.

Autoritetet janë aq të fshehta në lidhje me sistemin sa vendndodhja e burgjeve nuk është identifikuar, megjithëse Mbrojtësit e Mbrojtjes kanë përcaktuar disa vende të dyshuara, bazuar në të dhëna, përfshirë letrën e kompanisë të përdorur për të shkruar rrëfimet.

Shpërndaje në rrjete sociale

Lajmet më të lexuara