Google ADS

Gjysma e kroatëve mendojnë se viruset krijohen nga qeveritë për të kontrolluar njerëzit

09:05 | 27 Tetor 2021

Gati gjysma e kroatëve mendojnë se antibiotikët vrasin viruset dhe saktësisht gjysma e tyre mendojnë se viruset krijohen në laboratorët qeveritarë për të kontrolluar lirinë e njerëzve.

Ky rezultat ka ardhur pas një sondazhi të kryer nga Eurobarometri, ku vetë sondazhi është kryer duke përdorur metodën e intervistës ballë për ballë midis prillit dhe majit 2021, transmeton portal arbresh.info

Qëllimi i sondazhit ishte përcaktimi i qëndrimeve të qytetarëve të vendeve anëtare të BE-së ndaj shkencën dhe teknologjisë.

Të anketuarve iu bënë një sërë pyetjesh në lidhje me qëndrimet ndaj fushave të ndryshme të shkencës dhe teknologjisë, por ata gjithashtu donin të përcaktonin një preferencë për teoritë konspirative.

Kështu, për shembull, një sondazh zbuloi se 50% e të anketuarve në Kroaci besojnë se viruset prodhohen në laboratorët qeveritarë për të kontrolluar liritë e njerëzve. Vetëm 28% e të anketuarve në Kroaci besojnë se kjo nuk është e vërtetë, dhe 22% janë përgjigjur se nuk e dinë.

Në të gjithë Bashkimin Europian, vetëm tre vende janë më keq se Kroacia, shkruan index.hr, gjegjësisht më shumë se gjysma e qytetarëve besojnë se kjo është e vërtetë – Rumania (53%), Qiproja (52%) dhe Bullgaria (52%).

Hulumtimi tregoi gjithashtu një masë shqetësuese të injorancës së një pjese të madhe të qytetarëve kroatë për antibiotikët. Gjegjësisht, rreth 47% e të anketuarve në Kroaci besojnë se antibiotikët vrasin viruset, ndërkaq 7% thonë se nuk e dinë nëse kjo është e vertëtë.

Të njejtën gjë e mendojnë 71% e njerëzve në Qipro, 68% në Greqi, 65% në Bullgari dhe 63% në Rumani.

Të anketuarit u pyetën gjithashtu se çfarë mendonin për pretendimin se një kurë për kancerin ekzistonte, por ishte fshehur nga publiku për shkak të interesave komerciale. Sipas përgjigjeve në këtë pyetje, Kroacia është në vendin e tetë nga vendet anëtare të BE-së që mendon se ky pretendim është i vërtetë, 35% prej tyre se është një pretendim i rremë, dhe 27% nuk e dinë. atë. Në përgjigjet e kësaj pyetjeje, Qiproja, Greqia, Hungaria, Rumania, Bullgaria, Sllovenia dhe Polonia janë më keq, pasi 50% e qytetarëve të këtyre vendeve mendojnë se kura për kancerin ekziston, por që nuk shfaqet për interesa komerciale./arbresh.info/

Shpërndaje në rrjete sociale