Blinken: Perëndimi duhet të jetë ‘shumë i kujdesshëm” në lidhje me investimet kineze

10:47 | 6 Maj 2021

Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken tha se Perëndimi duhej të ishte shumë i kujdesshëm për natyrën e saktë të investimeve kineze në ekonomitë perëndimore dhe të mendonte me shumë kujdes për investimet në asete strategjike.

Rritja spektakolare ekonomike dhe ushtarake e Kinës gjatë 40 viteve të fundit është ndër ngjarjet më domethënëse gjeopolitike të historisë së fundit, krahas rënies së 1991 të Bashkimit Sovjetik që i dha fund Luftës së Ftohtë, transmeton arbresh.info

Perëndimi ka luftuar për të dalë me një politikë të dakorduar për Kinën dhe ka ndryshuar gjatë viteve nga shikimi i Kinës si një burim fitimprurës i investimeve – për shembull në bonot e qeverisë amerikane – për të parë Kinën si një kërcënim për stabilitetin global dhe duke shmangur teknologjinë e saj 5G .

I pyetur nga BBC nëse Perëndimi duhet të tërhiqet nga investimet kineze, Blinken tha se Shtetet e Bashkuara nuk po përpiqeshin ta mbanin Kinën ose ta kontrollonin atë por që Perëndimi donte të mbante rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla të formuara pas Luftës së Dytë Botërore.

“Unë mendoj se duhet të jemi shumë të kujdesshëm në lidhje më saktësisht se çfarë natyre ka ai investim,” i tha Blinken BBC në një intervistë kur u pyet rreth shumave të mëdha të investimeve kineze në Perëndim.

“Nëse po investon në industri strategjike, asete strategjike kjo është diçka që vendet duhet ta shikojnë me shumë kujdes.”

Ai shtoi megjithatë: “Një tjetër gjë është të thuash: ‘Ne nuk po bëjmë ndonjë biznes”. Kjo nuk është ajo që po themi. ”

Ndërsa rishfaqja e Kinës ka shqetësuar Perëndimin, Kina ishte për shekuj me radhë një nga ekonomitë më me ndikim në tokë.

Të ardhurat kineze për kokë banori ishin më të larta se ato të Evropës nga shekulli i 10-të në fillim të shekullit të 15-të dhe ishte ekonomia më e madhe në botë për disa shekuj më pas, sipas OECD./arbresh.info/

Lajmet më të lexuara